Ga naar Content
IJmond

Wethouder over grote fraudezaak in Velsen: "Ernstig, want voornamelijk vrijwilligers"

1 februari 2019, 09.34 uur · Aangepast 1 februari 2019, 10.23 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

Wethouder Jeroen Verwoort heeft gisteravond gereageerd op de grote fraudezaak in Velsen, waarbij de penningmeester van meerdere maatschappelijk organisaties meer dan 100 duizend euro heeft weggesluisd. Gevreesd wordt dat dat bedrag nog flink zal oplopen.

Verwoort is geschrokken van het nieuws en noemt de zaak meer dan wrang: "Het is extra ernstig, omdat het een fraudezaak is die organisaties raakt die worden gedreven door vrijwilligers. Al enige tijd waren er geruchten en ik hecht eraan om hier onze collectieve afkeuring over uit te spreken", vult hij aan.

Lees ook: Grote fraudezaak schrikt maatschappelijke organisaties Velsen op: penningmeester sluisde vermogen weg

Verwoort laat weten dat de fraude bij RTV Seaport aan het licht kwam, doordat de gemeente tijdens een extra subsidieaanvraag goed heeft doorgevraagd en streng is geweest. "We hebben om extra gegevens gevraagd, maar de stukken bleken niet in orde te zijn. Daarop is het bestuur van de lokale omroep geadviseerd om dieper op de cijfers in te gaan. De aanvraag is aangehouden tót er betrouwbare financiële gegevens aangeleverd zouden worden. Er zou een vervolggesprek plaatsvinden, maar dat is door de stichting geannuleerd."

Niet duidelijk
Dit heeft er uiteindelijk toe geleid dat het bestuur van RTV Seaport de financiële situatie zelf heeft ingezien en dat er van alles niet bleek te kloppen. "Geleidelijk werd zichtbaar dat de boekhouding niet duidelijk bleek. Zo kwamen er vermoedens van fraude", aldus Verwoort.

De wethouder laat weten blij te zijn met de aangifte tegen de penningmeester en dat de continuïteit van de lokale omroep voor het college voorop staat. "Fraude kan en mag niet gebeuren. Ik hoop dat de uitspraak van de rechter de gedupeerde stichtingen soelaas zullen bieden", besluit hij. 

Terugbetalen
De fraudeur uit Velsen heeft gezegd dat hij 'de intentie' heeft om zoveel mogelijk terug te betalen. Tot nu toe is dat terugbetalen slechts in zeer beperkte mate gebeurd, vertelt advocaat Michel Moeijes.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!