Ga naar Content

Miljoeneninjectie voor veiligheid, recreatie en scholing Zaandamse probleemwijken

Welke problemen spelen er in de Zaandamse wijken Poelenburg en Peldersveld? En voor welke uitdagingen staan het Amsterdamse Tuindorp-Oostzaan en Molenwijk? Om een indruk te krijgen van de problemen, bezoekt minister Carola Schouten deze dagen alle wijken die aanspraak maken op geld uit de zogeheten Regio Deal. Vandaag zijn Zaanstad en Amsterdam aan de beurt.

Zaanstad wil de overheidsbijdrage graag investeren in de wijken Poelenburg en Peldersveld, om daar recreatie, scholing en veiligheid een boost te geven. Geen overbodige luxe, zo bleek gisteravond in de E.Heimansstraat in Poelenburg. De Bulgaarse supermarkt in die straat werd voor de tweede keer in twee maanden overvallen. 

"Help, alsjeblieft", jammert eigenaresse Zaprina Stojanova voor de camera van NH Nieuws als minister Schouten en burgemeester Hamming haar winkel bezoeken. "Ik wil stoppen...", verzucht ze.

Lees ook: Bulgaars supermarktje Zaandam opnieuw overvallen: twee aanhoudingen

Op beelden van de overval is goed te zien hoe twee jonge daders de winkel binnenstormen en met een hamer op de kassa inslaan. Inmiddels heeft de politie een 13- en een 14-jarige jongen aangehouden, maar voor Stojanova is de maat vol. "Op 6 december was het ook al gebeurd, maar toen was ik alleen."

Wensen en ergernissen
Op basisschool De Kleurenpracht horen de minister en burgemeester de wensen en ergernissen van ouders en buurtbewoners aan. "Dat je toch veel vuilnis ziet, als je op straat loopt", verwoordt een van de bewoners haar ergernissen. "Of dat er achter de flat vuilnis naar beneden wordt gegooid." 

Lees ook: Gratis schaatsen in Poelenburg dankzij 700 boetes

Een andere vrouw ziet liever dat het geld wordt besteed aan bijscholing. "Er zijn kinderen die goed zijn met rekenen, maar dat de taal toch wat achterblijft, dus daar hebben veel kinderen ondersteuning bij nodig." 

Schouten heeft goed nieuws: Zaanstad krijgt sowieso 7,5 miljoen euro uit het Regio Deal-budget om in de achterstandswijken te investeren. "We zijn nu nog aan het bespreken waar het geld precies naar toe gaat. Daarom zijn we hier nu ook, om te kijken wat de mogelijkheden zijn."

Zaan/IJ-gebied
Omdat Zaanstad en Amsterdam-Noord vrijwel aan elkaar zijn vastgegroeid, hebben de twee gemeenten de bijdrage gezamenlijk - en dus als regio - aangevraagd. Door het investeren in de genoemde wijken, moet worden voorkomen dat die wijken te veel achterblijven bij het nog te ontwikkelen Zaan/IJ-gebied, dat de twee gemeentes nog nauwer met elkaar zal verbinden.

"Als je kijkt naar wat er in Amsterdam-Noord en wat er in Poelenburg gebeurt, zijn er veel vergelijkbare uitdagingen, dus het is heel logisch dat we samenwerken." Op de vraag hoe het geld verdeeld zal worden, heeft Hamming een pasklaar en politiek correct antwoord: "In goede harmonie."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH Nieuws