Ga naar Content
Alkmaar

Zeer grote brand in meerdere schuren in Oudkarspel: omliggende woningen ontruimd

13 februari 2019, 07.11 uur · Aangepast 13 februari 2019, 13.16 uur
Door: · Foto: Inter Visual Studio

Bij een brand in meerdere schuren op de Laanweg in Oudkarspel is vanochtend mogelijk asbest vrijgekomen. Door de wind kan de stof verspreid zijn in een straal van 150 meter rondom de schuren. De brandweer heeft inmiddels het sein brandmeester gegeven.

De brand ontstond in een grote schuur vol met pallets. De uitslaande vlammen sloegen over naar meerdere schuren in de buurt. NH Nieuws-verslaggever Tom Jurriaans nam vanmorgen de schade op: 

Tekst gaat door onder video

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

De brandweer meldt dat het nog niet zeker dat het asbest ook daadwerkelijk is vrijgekomen. "Dat wordt op dit moment nog onderzocht", vertelt Roeland Eijpe van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord tegen NH Nieuws.

Ontruimd
Er was niemand in de gebouwen aanwezig. Omliggende woningen werdeb uit voorzorg ontruimd, het gaat om zo'n 20 tot 30 huizen. Bewoners werden tijdelijk opgevangen in hotel De Buizerd in Oudkarspel, maar mogen inmiddels terug naar huis. Het is ook niet bekend hoe de brand heeft kunnen ontstaan. 

Lees ook: Buurman afgebrande schuren Oudkarspel: "Hoorde platen van de gebouwen kletteren"

Volgens verslaggever Tom Jurriaans staan de schuren bij een bloemenbedrijf. Er worden zonnebloemen op het bedrijventerrein gekweekt. 

NL-Alert
Bewoners in de buurt zijn door een NL-Alert op de hoogte gesteld van de situatie en worden verzocht ramen en deuren gesloten te houden. "De grootste rookwolken zijn inmiddels wel verdwenen, maar de NL-Alert blijft nog wel van kracht." De dikke, zwarte rookwolken waren in de wijde omgeving te zien.

Tekst loopt door onder de video

Zeer grote brand in schuur vol pallets in Oudkarspel - NH Nieuws

"Er was vanochtend veel politie en brandweer onderweg naar het bedrijf. Het was echt heel heftig en heel dicht bij de huizen", aldus een ooggetuige tegen NH Nieuws.

Dikke, zwarte rook
Gasten van de nabijgelegen camping De Oude Boomgaard kunnen volgens de brandweer hinder ervaren van de dikke zwarte rook die over het gebied trekt. "Wij zijn gebeld door de politie die ons al snel op de hoogte stelde van de brand. Gelukkig waait de wind gunstig en trekken de wolken hoog over onze camping heen", meldt een medewerker.

Op beelden is te zien dat er weinig meer van de schuren over is. Er liggen platen verspreid over de grond en lijkt compleet vernietigd. Ook zijn er nog kleine, smeulende brandhaardjes aanwezig. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!