Ga naar Content

Sheila de Vries ontwierp abdicatiejurk Beatrix: "Toen had ik wel een moment van kippenvel"

Sheila de Vries begon al jong met het ontwerpen van haar eigen kleding, want in de winkel vond ze maar zelden iets naar haar zin. En dat kleine meisje van toen had natuurlijk nooit kunnen dromen dat ze vele jaren later de creatie zou ontwerpen die koningin Beatrix droeg bij haar abdicatie.

Biografie

Naam:
Sheila de Vries

Geboren: Amsterdam, 21 april 1949

Beroep: modeontwerpster

Erelijst: Fashion Museum Award 2011, Dutch Designer of the Year 2012

"Mijn moeder werd gek van me", vertelt Sheila de Vries, "want ik vond nooit wat mooi." Uiteindelijk kochten moeder en dochter stoffen waar een tante dan weer, naar een ontwerp van Sheila, iets moois van maakte. Na een tijdje de kunst te hebben afgekeken, ging Sheila zelf aan de slag: "Al op de middelbare school maakte ik alles voor mezelf."

Jaren zestig
De jaren zestig waarin Sheila opgroeide, spelen nog steeds een belangrijke rol in haar werk: "Die stoffen, dat vrouwelijke, daar val ik op en daar blijf ik ook dichtbij."

"Vroeger werkte ik voor die twee collecties per jaar zo spectaculair mogelijk. Nu denk ik veel meer: 'wat zijn mijn klanten en wat vinden ze leuk.' Daar ben ik heel erg mee bezig. Eigenlijk ben ik nu commercieler."

Lees ook Ans markus: "Mijn schilderijen zijn een soort dagboek"

De stoffen voor haar creaties zoekt Sheila zelf uit. Ze reist daarvoor de hele wereld over. Ze kent haar klanten door en door en weet precies welke stoffen in de smaak vallen.

Abdicatie
Toen koningin Beatrix, voor wie Sheila al jaren ontwerpt, een speciale creatie nodig had voor een speciale gelegenheid, had ze de stof al in huis.  

"Toevallig had ik die schitterde stof in die winkel in Instanbul gezien. Met allemaal arabesken. Die liet ik zien en dat vond ze prachtig. Toen heb ik binnen zes weken de abdicatie-japon moeten maken."

In recordtempo moest misschien wel de belangrijkste creatie uit haar carriere worden gemaakt. De abdicatie zag Sheila op het Nederlandse consulaat in Istanbul.  

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: ANP

Kippenvel
"Daar hadden ze een heel groot scherm in de tuin gezet, want het was warm. Op een gegeven moment komt daar de prinses, toen nog koningin, aanschrijden met die prachtige jurk, die vooral in de rug zo ontzettend mooi was. D'r zaten allemaal plooien in van achteren, dus het was echt een gewaad. Toen had ik wel een moment van kippenvel."

Kijk hier voor meer Noord-Hollandse iconen.