AMSTERDAM "Mijn broer was rond de 21 en hij zat portretjes te maken met houtskool en conté potlood", vertelt kunstschilder Ans Markus. "Ik was tien jaar jonger dan hij en ik wilde dat ook. Vanaf die dag, tot en met de dag van vandaag, ben ik aan het tekenen. Dat is inmiddels zestig jaar geleden."
Biografie
Naam: Ans Markus
Geboren: Halfweg, 29 januari 1947
Beroep: Kunstschilder
Erelijst: Gerrit den Braber Muzeprijs (2000), Kunstenaar van het Jaar (2009/2010)
Wie bij Ans Markus thuiskomt, zal zich verbazen over de hoeveelheid schilderijen en beelden. Het lijkt wel of ze geen afstand kan doen van haar werken. Dat klopt volgens haar ook wel.
"Ik ben met een zakenman getrouwd, die promoot het wel om mijn werk te verkopen. Maar ik zou het liefst alleen in een museum exposeren en niets verkopen. Dat geeft me rust. Ik wil die dingen gewoon bij me houden."
"Ik heb er vroeger veel verkocht, toen was er ook noodzaak want ik had geen geld. Maar nu probeer ik de schilderijen om me heen te verzamelen. Je kunt het een beetje vergelijken met een dagboek. Alles wat ik heb geschilderd heeft heel erg met mijzelf te maken."
Lees ook: Jan Sierhuis: "Alle schilderijen op mijn atelier zijn top"
Ans Markus werd bekend met haar schilderijen van vrouwen in windsels. Die windsels waren eigenlijk haar bescherming tegen de buitenwereld.
"Ik kwam uit een huwelijk van tien jaar. Een huwelijk van tien jaar wat nogal aggressief was en waarin ik het gevoel had dat er weinig goeds aan me was." Na de scheiding moest Ans de kost verdienen, want ze had een dochter van tien jaar oud.
"Toen heb ik haar gevraagd: wil je model voor mama zitten? Ik had geen geld om een model te betalen. Ik had haar in de windsels gepakt, omdat ik dacht alles wat niet goed is, dat zie je dan niet meer. Dus ik zit lekker veilig in mijn cocon, ik dacht: dan ben ik veilig. Dan kan niemand me meer zien."
"Dat schilderen is echt mijn redding geweest. Door dat schilderen is mijn eigenwaarde weer teruggekomen en zijn de windsels er langzaamaan weer afgegaan. Dat heeft wel een lange tijd geduurd."
Kijk hier voor meer Noord-Hollandse iconen.