Noordkop & Texel

Vlindertuin in Waarland wil vlindersterfte tegengaan: "Alle beetjes helpen"

12 februari 2019, 09.38 uur · Aangepast 12 februari 2019, 09.55 uur · Door Lotte Stekelbos

Vlindertuin Vlindorado
Vlindertuin Vlindorado

WAARLAND - De vlinder heeft het zwaar, want zijn bestaan wordt bedreigd. Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek naar insectensterfte. In de vlindertuin in Waarland vinden ze het verdrietig nieuws, maar doen ze er alles aan om het uitsterven tegen te gaan. "We zijn maar een klein landje op de aardbol, maar alle beetjes helpen", aldus Harald Dekker van Vlindorado.

Uit het wereldwijde onderzoek in opdracht van wetenschappelijk tijdschrift Biological Conversation blijkt dat veertig procent van alle insectensoorten met uitsterven worden bedreigd. Vooral de vlinder is in gevaar.

Dekker vertelt dat dit onder andere komt door het landbouwgif in de productievelden. "Wij gebruiken om deze reden alleen maar biologische middelen in onze tuin. De bezoekers vinden dit altijd heel fijn om te horen als we ze dit vertellen", zegt hij. 

Lees ook: Veehouder wil weiland veranderen in paradijs voor vlinders en weidevogels

Het team van Vlindorado vertelt aan alle bezoekers hoe de vlinders leven en welke problemen ze hebben. "We informeren graag, zodat zij bewust worden van dit probleem en hopelijk helpt dit een klein beetje", aldus Harald. 

Vlindorado opent haar deuren voor het publiek vanaf 14 februari. Dan komen de vlinders weer tevoorschijn voor de lente.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!