Ga naar Content

Veehouder wil weiland veranderen in paradijs voor vlinders en weidevogels

Melkveehouder Hilbrand Korver (68) uit Nederhorst den Berg is sinds een paar weken gestopt met het koeien melken. Hij heeft geen opvolging voor zijn bedrijf, maar hij denk er niet aan om zijn weilanden te verkopen. Hij wil het grasland veranderen in een paradijs voor vlinders en weidevogels. En iedereen mag er van genieten.

Het gaat om ruim 5 hectare bloemrijk grasgebied. Er komt een vogeluitkijkhut, een vlindertuin en een sloot met speciale begroeiing. Ook komt een openbaar wandelpad zodat iedereen kan genieten van de vlinders, kieviten, tureluurs, grutto’s, scholeksters, roofvogels, rugstreeppadden, bijen en andere insecten.

Ook met slecht weer van vlinders genieten
Er blijven ook koeien rondlopen. "Weidevogels hebben juist gras nodig dat ingewijd is door koeien, dat zorgt voor veel verschillende grashoogtes en daar maken ze graag gebruik van", legt Korver uit. Ook heeft hij al een stuk land ingezaaid met allerlei kruiden waar vlinders graag op af komen. Daarnaast wil hij ook nog een vlinderkas bouwen. "Zodat de mensen ook met slecht weer van de vlinders kunnen genieten", vertelt Korver.

Lees ook: Fietsbrug over Amsterdam-Rijnkanaal geopend

Je zou denken dat de gemeente blij is met de plannen van Korver. De Horn- en Kuijerpolder, waar de grond deel van uitmaakt is zelfs door provincie Noord-Holland uitgeroepen tot beschermd weidevogelgebied. Maar niets is minder waar. Om het plan te verwezenlijken moet de bestemming van de grond veranderd worden van 'agrarisch' naar 'landgoed'. Maar dat krijgt Korver al 15 jaar niet voor elkaar. De provincie verwijst naar de gemeente Wijdemeren. En Wijdemeren verwijst weer naar de provincie.

Struikelblok
Grootste struikelblok is dat de provincie op de plek geen landgoed-bestemming wil, omdat ze bang zijn dat het weidse karakter van het landschap verloren gaat. Maar dat klopt volgens Korver niet. "De provincie gaat ervan uit dat landgoed ook 'bos' betekent. Maar dat is hier juist helemaal niet het geval. Het is wel natuur, maar dan in de vorm van bloemrijk grasland", aldus Korver.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!