Ga naar Content

Slechtziende Mike (16) loopt stage bij bakkerij Assendelft: "Andere zintuigen gebruiken"

De 16-jarige Mike van Brenk is zo goed als blind en wil dolgraag bakker worden. Aan ambitie geen gebrek, maar om aan de bakkersopleiding te mogen beginnen, moest hij zelf een stage vinden. Lang leek dat onmogelijk, en dreven de afwijzingen zelfs zijn moeder tot wanhoop, maar na een oproep op Facebook zit de jonge Assendelver alsnog gebakken.

Toen bakker Lex Brakenhoff de noodkreet van zijn moeder las, besloot hij Mike een kans te gunnen en hem een stageplek aan te bieden. Sindsdien meldt Mike zich iedere vrijdag- en zaterdagochtend rond 4.30 uur bij de bakkerij aan de Dorpsstraat in Assendelft.

Lees ook: Blinde Heilooër loopt marathon van Egmond: "De wind maakte het zwaar"

"Ik was wel blij dat ik even langs mocht komen", zegt Mike in de bakkerij waar Brakenhoff hem de fijne kneepjes van het vak bijbrengt. "Net als met elke leerling hebben we eerst een gesprek gehad, om te kijken of hij enthousiast was, en Mike was heel enthousiast, dus mocht hij van ons komen." 

Geen gesneden koek
Werken met een blinde collega is zelfs voor Brakenhoff geen gesneden koek. "Toen duidelijk werd dat we Mike de plek gingen geven hier, hebben we geoefend met onze ogen dicht", vertelt de bakker. "Maar dat is nog best wel lastig. Dan merk je hoe belangrijk het is dat je iets ziet."

Lees ook: Piet gaat voor het eerst stemmen als slechtziende in Zaandam

Soms pakt Lex Mikes handen vast om zo samen een homp deeg een perfecte halve bol te maken. "Hij heeft er al duidelijk gevoel voor", zegt Lex trots. Zoals voor meer slechtzienden en blinden geldt, zijn Mikes gehoor en tastzin bovengemiddeld goed ontwikkeld. "Je moet je andere zintuigen gebruiken", vertelt hij. "Je moet je oren gebruiken en je gevoel, maar het is wel te doen." 

Moordend tempo
Mike doet dus alles op de tast, wat in een bakkerij voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Witte kadetjes, bruine bollen en stokbroden kneedt hij in moordend tempo, maar de gloeiendhete oven blijft voorlopig verboden terrein. "Dat is lastig nog, want je kunt moeilijk gaan voelen waar de oven is, want dan heb je je al verbrand."

Of Mike ooit zijn eigen bakkerij begint, weet hij nog niet. "Ik wil nu gewoon graag meedraaien in de bakkerij."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!