Ga naar Content

Opluchting in Zandvoort: de 'Oude Garnalenvisser' kijkt weer naar zee

Zandvoort kan weer rustig slapen. Het beeld van 'de Oude Garnalenvisser' kijkt als vanouds weer naar de zee. Het beeld van Kees Verkade was na werkzaamheden een kwartslag gedraaid, tot boosheid van zo'n beetje het hele kustdorp én de maker zelf.

"Zo hoort 'ie en niet andersom!" Zandvoorter George Brouwer kijkt tevreden naar het beeld van de oude visser op het Van Fenemaplein. Vanmorgen is hij weer met zijn ogen naar zee gedraaid, zoals hij al bijna vijftig jaar lang naar de golven keek. 

Lees ook: Zandvoortse garnalenvisser kijkt straks toch wel richting zee

Verkade
Brouwer is één van de vele Zandvoorters die een dringend beroep deed op de gemeente om het beeld te draaien. Na renovatiewerkzaamheden was de oude visser, volgens de gemeente 'bewust', een kwartslag gedraaid. De garnalenvisser keek sindsdien meer naar een trap en een flat dan naar zijn oude werkplek, de zee. Pas toen Kees Verkade zelf liet weten dat hij de nieuwe positie totaal niet waardeerde, werd besloten om het weer terug te draaien.

Lees ook: Beeldend kunstenaar Verkade boos over draaien beeld Zandvoort: 'Heel, heel, heel jammer'

Respect
"Je moet gewoon respect hebben voor Verkade en dit mannetje", aldus Brouwer, zittend naast de oude visser. Het waait hard in Zandvoort, er zijn flinke golven. "Dit is toch een prachtig uitzicht, met die wind en die koppen van die golven. Die ouwe geniet er nu ook weer van hoor, elke dag weer", zegt hij met zijn arm om de garnalenvisser heen geslagen. 

De gemeente liet weten het beeld voor 14 februari te willen draaien, omdat dan het vernieuwde Van Fenemaplein wordt geopend. Die belofte is dus nagekomen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!