Ga naar Content
Noord-Holland

Vijftien partijen doen mee aan Provinciale Statenverkiezingen

6 februari 2019, 10.44 uur · Aangepast 21 februari 2019, 11.42 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

In totaal vijftien partijen doen mee aan de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Holland. Dat zijn er evenveel als vier jaar geleden. Er zijn vier nieuwkomers: Code Oranje, Denk, Forum voor Democratie en NIDA.

Verder doen ook de partijen die nu één of meer zetels hebben in Provinciale Staten mee aan de verkiezingen: VVD, D66, PvdA, PVV, SP, CDA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en Ouderenpartij Noord-Holland. Ook de ChristenUnie doet mee, maar dit keer zonder de SGP. En 50PLUS is een verbinding aangegaan met de Partij van de Ouderen.

Lees ook: ChristenUnie in provincie verder zonder SGP

Vier jaar geleden deden ook de Piratenparij (aangesloten bij Code Oranje), Hart voor Holland, de Multiculutureel Plus Partij en de Vrouwenpartij mee. Maar dit keer ontbreken ze op de lijst. De vorige verkiezingen in 2015 werden gewonnen door de VVD, gevolgd door D66.

Lees ook: Zo ontstond de nieuwe beweging Code Oranje: "We willen de democratie terugveroveren"

Vrijdag wordt door de Kiesraad bepaald of ook alle kandidaten worden goedgekeurd of niet. De Provinciale Statenverkiezingen zijn op 20 maart. 

☑️ Verkiezingen Provinciale Staten 
Op woensdag 20 maart mogen Noord-Hollanders weer naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen. Volg al het laatste nieuws hierover bij NH Nieuws.