Ga naar Content
Noord-Holland

ChristenUnie in provincie verder zonder SGP

16 januari 2019, 09.24 uur
Door: · Foto: ChristenUnie Noord-Holland

De ChistenUnie gaat in Noord-Holland na de komende Provinciale Statenverkiezingen verder zonder de SGP. Dat bevestigt fractievoorzitter Michel Klein aan NH Nieuws. Volgens hem 'lukte het niet goed om de betrokkenheid van de SGP vorm te geven'.

De afgelopen jaren vormden de ChristenUnie en de SGP een gecombineerde fractie in het provinciehuis. De partij heeft één zetel. Dat de partijen nu uit elkaar gaan heeft volgens Klein, zelf lid van de ChristenUnie, niets te maken met een verschil van mening over standpunten. "Die zijn er natuurlijk wel, maar dat heeft in de samenwerking geen rol gespeeld. We hebben 2,5 jaar een steunfractielid vanuit de SGP gehad en hebben als goed team kunnen functioneren."

Lees ook: Forum voor Democratie en DENK nieuwkomers bij Provinciale Statenverkiezingen

Het besluit om de stekker uit de samenwerking te trekken werd door de ChristenUnie genomen. "Voor iedere verkiezingen is dat een nieuwe afweging. Op basis van een evaluatie halverwege de periode heeft het bestuur van de ChristenUnie Noord-Holland besloten met een zelfstandige lijst uit te komen", aldus Bussummer Michel Klein die ook deze verkiezing de lijst aanvoert voor de partij. 

Lees ook: Nieuwe politieke beweging doet mee aan verkiezingen: Code Oranje

Of de SGP zelfstandig meedoet aan de verkiezingen is nog onduidelijk. De partij staat in ieder geval nog niet op de voorlopige lijst van deelnemende partijen. De ChristenUnie presenteerde in december vorig jaar het verkiezingsprogramma, met daarin voorrang voor openbaar vervoer en de fiets. Verder wil de partij bedrijven stimuleren om maatschappelijke meerwaarde te leveren en zet de ChristenUnie zich in voor een toekomstbestendige landbouw. De verkiezingen zijn op 20 maart.