Ga naar Content

Politicus Frits Bolkestein: "Ik was het zwarte schaap van de familie"

Opa Bolkestein was zijn hele leven actief in het onderwijs; van de kweekschool tot minister. De vader van Frits Bolkestein was president van het Hof. Beiden dienden de publieke zaak. "En ik", zegt Frits, "was het zwarte schaap van de familie. Ik ben naar het buitenland gegaan om olie te verkopen."

Biografie
Naam:
Frits Bolkestein
Geboren: Amsterdam, 4 april 1933
Beroep: (directielid) Shell Chemie, lid Tweede Kamer VVD, fractievoorzitter, staatssecretaris Buitenlandse Handel, minister van Defensie, Europees Commissaris, bijzonder hoogleraar.

Als student was Frits Bolkestein niet geïnteresseerd in de politiek, dat kwam pas veel later. "Toen dacht ik: als mij dat zo interesseert, dan moet ik dat zelf ook maar gaan doen."

En zo kwam Bolkestein in 1977 op de VVD-kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. Maar de VVD won 'slechts' 28 zetels en zijn 34ste plek op de lijst was dus niet voldoende. Maar omdat de VVD ging deelnemen aan de regering, werd hij alsnog Kamerlid. "Het was een hele omschakeling van het bedrijfsleven naar de politiek. Ik moest veel leren."

Lees ookJob Cohen: "Je kan beter theedrinken dan azijnpissen"

Na een paar jaar werd Bolkestein staatssecretaris voor de Buitenlandse Handel. "Gezien mijn achtergrond lag het wel voor de hand dat ik dat zou gaan doen."

Fractievoorzitter
Na een korte periode als minister van Defensie, werd Bolkestein fractievoorzitter. Een functie waarin hij snel naam maakte. Bolkestein was niet iemand die om de hete brei heen draaide. "Daar is het leven te kort voor. Ik had een mening en daar kwam ik ook voor uit. Je doet ook wel eens wat doms, dat wil ik niet ontkennen, maar over het algemeen vonden de kiezers dat wel aardig en hebben dat ook beloond."

Succes
Met Frits Bolkestein als leider zat de VVD in de lift, met iedere verkiezing kwamen er weer zetels bij. "In de peilingen hadden we 22 zetels. Toen ik fractievoorzitter was, gingen we naar 38. Dat ging de goede kant op. Nu is de VVD de grootste partij. Dat is toch heel gunstig, zou ik zeggen."

Kijk hier voor meer Noord-Hollandse iconen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!