Ga naar Content

Den Haag moet woningbouw redden

Bestaande milieuregels en gebrekkig openbaar vervoer zitten geplande woningbouwprojecten in de weg. De Metropoolregio wil daarom dat de rijksoverheid milieuregels versoepelt en miljarden investeert in infrastructuur.

In de Metropoolregio moeten tot 2040 minimaal 230 duizend nieuwe woningen gebouwd worden. De bouw van zo'n 100 duizend nieuwe huizen is nu in gang gezet, maar ook na 2025 moet er verder gebouwd worden. Om dat mogelijk te maken moet er nu actie ondernomen worden.

Sleutelprojecten
Er zijn zeven projecten aangewezen waar het grootste deel van de nieuwe huizen gebouwd moet worden. Maar het zijn allemaal complexe bouwlocaties. Onder de aanvliegroute van Schiphol, bij de haven van Amsterdam of in een drukke binnenstad. 

7 Sleutelprojecten
- Amsterdam Zuidwest - Schiphol - Hydepark
- Binnenstad Haarlem
- Kronenburg Amstelveen
- Noordelijke IJ-oever - Sloterdijken - Achtersluispolder - Kogerveld
- Stationsgebied Purmerend
- Stationsgebied Almere
- Zeeburgereiland (Sluisbuurt) - IJburg - Pampus

"Om daar te kunnen bouwen heb je ontheffing nodig", zegt Joke Geldhof, verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening in de Metropoolregio. De bestaande milieuregels moeten versoepeld worden en er is extra geld nodig. Ook moeten er miljarden geïnvesteerd worden om deze nieuwe woonwijken bereikbaar te houden.

Lees ook: 2500 studentenwoningen in voormalig kantorenpark Amstelveen

Belofte
Terwijl de economie bloeit, de druk op de regio Amsterdam onverminderd hoog blijft en de ruimte schaars is, moeten bestuurders hun belofte waarmaken. De nood is hoog. Zonder hulp van Den Haag gaat de bouw van al deze huizen niet lukken. "Ik denk dat dat er op een of andere manier gewoond kan worden met wat meer geluid op de gevel", aldus Joke Geldhof.

Naast het aanpassen van de milieuregels moet het Rijk miljarden investeren om al deze toekomstige woonwijken bereikbaar te maken voor de nieuwe bewoners. "Dit zijn de locaties waar je kunt bouwen, nu gaat het om de bereikbaarheid", aldus de woordvoerder van de Metropoolregio. 

Foto: