Ga naar Content
Amsterdam

2500 studentenwoningen in voormalig kantorenpark Amstelveen

5 februari 2019, 14.41 uur · Aangepast 5 februari 2019, 15.44 uur
Door: · Foto: Gemeente Amstelveen

Amstelveen wil volgend jaar 2500 studentenwoningen bouwen in het voormalige kantorenpark Kronenburg. Dat ligt naast de wijk Uilenstede, waar ook veel studenten wonen. Eerder haalde eenzelfde plan het niet omdat de studentenwoningen onder de vliegroutes van Schiphol komen. En dat mag niet.

De kantorenlocatie Kronenburg kampt met forse leegstand en heeft een nieuwe impuls nodig. De markt vraagt, volgens de gemeente, om kleinschalige en flexibele kantoorruimtes in een gebied met veel aantrekkelijke voorzieningen. Een combinatie met wonen is een 'must' om voldoende aanbod aan voorzieningen in het gebied te krijgen.

De ligging pal naast studentencampus Uilenstede, vlakbij de Vrije Universiteit en de Zuidas, biedt unieke kansen om hier een bijzonder woon- werkgebied tot stand te brengen. In Uilenstede wonen al tientallen jaren duizenden studenten.

Gebied opnieuw inrichten
De nieuwe wooneenheden komen samen met andere functies in het midden van Kronenburg te liggen. Doordat hier al een aantal braakliggende percelen zijn, kan het gebied opnieuw worden ingericht.

Om de levendigheid en sociale interactie te bevorderen, moeten er kleinschalige ontmoetingsplekken komen waar gebruikers met elkaar in contact kunnen komen. 

Levendig campusgebied
"De ambitie is om Kronenburg en Uilenstede, nu nog twee losse gebieden, beter met elkaar te verbinden en te laten versterken, zodat een levendig en dynamisch campusgebied ontstaat", zegt wethouder Floor Gordon van Ruimtelijke Ordening. "Een plek waar studenten, academici, werknemers, ondernemers en Amstelveners elkaar in een ongedwongen omgeving kunnen ontmoeten om tot innovatieve ideeën en initiatieven te komen."