Ga naar Content
Noord-Holland

Ganzenoverlast groter dan ooit: "Regels moeten verruimd worden"

5 februari 2019, 13.10 uur · Aangepast 20 februari 2019, 11.11 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

De ganzencoverlast is groter dan ooit. Dat zegt gedeputeerde Jaap Bond in een interview met NH Nieuws. Volgens hem wordt er van alles aan gedaan om de overlast tegen te gaan, maar is dat niet afdoende.

Volgens Bond loopt de schade voor de landbouw en de natuur in de miljoenen. "Het is hoger dan ooit. We doen er van alles aan. Bijvoorbeeld preventief door eieren te prikken, weg te halen of te dompelen. En daarnaast ook door ze bijvoorbeeld af te schieten, maar het helpt allemaal niet. Het probleem wordt steeds groter.

Lees ook: Geen verbod op afschieten ganzen

Het gebruik van lasers leek een diervriendelijke oplossing, maar werkt in de praktijk niet zoals gedacht. "Het verblindt de dieren, en dat willen we ook niet. Natuurlijk willen we liever een diervriendelijke oplossing, daar kijken we ook serieus naar", aldus Bond.

Lees ook: Haarlemse uitvinding tegen ganzenoverlast succesvol getest: "Meer dan negentig procent vliegt op"

Volgens de gedeputeerde is de oplossing nu om te kijken naar het verruimen van bestaande regels. "Je kunt kijken naar de winterrust. Dat is een periode waar je heel veel kan doen om ze te verjagen om te doden. Ga je vergassing toestaan. Dan pak je heel veel ganzen in een korte tijd. Of meer jagers inzetten of jagen in Natura 2000-gebied toestaan. Dat zijn gevoelige discussies, maar kunnend de oplossing voor het probleem zijn."

Tekst gaat verder onder de video

Jaap Bond over ganzenoverlast - NH Nieuws

Bekijk hier ook het uitgebreide gesprek dat we met Jaap Bond hadden over de economie van Noord-Holland die weer volledig in de lift zit:

Uitgebreid interview met gedeputeerde Jaap Bond - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!