Ga naar Content
Noord-Holland

Haarlemse uitvinding tegen ganzenoverlast succesvol getest: "Meer dan negentig procent vliegt op"

16 mei 2018, 22.10 uur
Door: · Foto: Steinar Henskes & Shutterstock

HAARLEM Een Haarlemse uitvinding om ganzen te verjagen met behulp van laserstralen blijkt in de praktijk goed te werken. "Meer dan negentig procent van de ganzen vliegt direct op", vertelt Haarlemse ondernemer Steinar Henskes.

Henskes bedacht met zijn bedrijf Bird Control Group een apparaat met laserstralen, een 'Agrilaser', dat dieren moet verjagen, bijvoorbeeld uit de buurt van landbouwgrond. Al sinds 2012 plaatst Henskes die Agrilasers bij talloze vliegvelden wereldwijd om botsingen tussen vogels en vliegtuigen te voorkomen.

Lees ook: Deze Haarlemse uitvinding moet wilde dieren uit de buurt van wegen houden

De techniek wordt dus al jaren met succes gebruikt door klanten van Bird Control Group, maar nu is de uitvinding van Henskes landelijk getest. "Aan de hand van dit rapport kunnen we kijken hoe we het beter en breder kunnen implementeren, in samenwerking met de overheid bijvoorbeeld."

Geen gewenning
De testen gingen goed. "Het was heel positief. Tijdens de proeven is bevestigd dat vogels niet wennen aan de lichtstralen. Het blijft ook na een tijdje dus werken", aldus Henskes.

Met de resultaten van dit onderzoek zal dus worden gekeken hoe de Agrilaser landelijk ingezet kan worden. "Je moet dan ook weer kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat er ook gebieden zijn waar die ganzen dan naar toe kunnen. Dat is de volgende stap."