Ga naar Content
Noord-Holland

Deze Haarlemse uitvinding moet wilde dieren uit de buurt van wegen houden

27 oktober 2016, 00.05 uur · Aangepast 27 oktober 2016, 00.35 uur
Door: · Foto: Steinar Henskes & Shutterstock

HAARLEM Wie weleens door landelijk gebied rijdt, weet dat overstekend wild gevaarlijk kan zijn. De Haarlemse ondernemer Steinar Henskes (25) werkt aan de oplossing: een hek van laserstralen dat onder meer konijnen, zwijnen en herten uit de buurt van wegen moet houden.

Het idee om het gedrag van dieren met lasers te manipuleren is niet nieuw. Sinds Henskes in 2012 zijn bedrijf Bird Control Group oprichtte, hebben talloze vliegvelden wereldwijd zijn Agrilasers geplaatst om botsingen tussen vogels en vliegtuigen - zogeheten birdstrikes - te voorkomen.

Lees ook: KLM-Boeing breekt start af vanwege 'birdstrike'

Behalve in de luchtvaart wordt de Agrilaser ook in andere sectoren gebruikt. "Ze staan ook op het dak van Ikea, bij FloraHolland en in de Rotterdamse haven", vertelt Henskes over zijn klanten. "Bij FloraHolland omdat meeuwen de klanten aanvallen", vertelt hij. "En door broedende meeuwen raakt de afvoer van het dak verstopt."

Drie miljoen euro subsidie
Ook de Europese Commissie volgt de ontwikkelingen nauwgezet. Ze zijn zelfs zo overtuigd van de techniek dat ze onlangs drie miljoen euro subsidie naar Henskes en zijn partners hebben overgemaakt.  

Lees ook: Haarlemmer verkozen tot beste student-ondernemer ter wereld

Met dat geld wordt de komende jaren het laserhek ontwikkeld en getest. "We zijn de eerste die het doen, dus dat is heel interessant", vertelt de Haarlemmer over het project dat aanvankelijk is bedoeld om dieren uit de buurt van gewassen te houden. 

Herten weghouden
Als het goed blijkt te werken, kan het laserhek ook voor andere doeleinden worden gebruikt. "Bijvoorbeeld om herten weg te houden uit bebouwde gebieden", geeft hij een voorbeeld van een toepassing. 

Lees ook: Haarlem gaat meeuwen verjagen met laser

Belangrijke voorwaarde is dat verkeersdeelnemers geen last hebben van de felle laserstralen. "Die uitdaging hadden we ook met het vliegverkeer", verwijst hij naar het gevaar van lasers voor piloten.  

'Constant beschijnen'
Henskes benadrukt dat de Agrilaser goed werkt voor vogels. "Die techniek moeten we nu zo aanpassen dat het lukt om een bepaald gebied constant te beschijnen." Als de tests slagen, sluit hij niet uit dat er over een paar ook een laserhek langs de Zeeweg staat. En dat botsingen met overstekend wild tot het verleden behoren.