Ga naar Content
Gooi

Mike uit Hilversum gaat 48 uur darten voor doodzieke Siem (9)

5 februari 2019, 13.33 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

Mike de Groodt uit Hilversum gaat komend weekend maar liefst 48 uur achter elkaar darten, zonder slaap "en zonder bier". Dat doet hij niet voor een record, maar om geld in te zamelen voor de 9-jarige Siem, die een ernstige energiestofwisselingsziekte heeft. "Vanaf het moment dat ik hem en zijn familie ontmoette, wist ik: 'ik wil iets voor jou doen'."

Die ontmoeting vond twee jaar geleden plaats, op de camping in Limburg. "Wij raakten aan de praat met zijn ouders en werden bevriend. Ik heb Siem leren kennen als een vrolijke jongen, ondeugend en met humor. Maar soms werd hij ineens zo moe."

Lees ook: Inzamelactie voor ernstig zieke Alexander (2) uit Diemen: "Hij zal niet oud worden"

Siem heeft Mito (mitochondriele encefalomyopathie, red.), oftewel een energiestofwisselingsziekte. De cellen die suikers omzetten in energie werken niet goed, waardoor de jongen altijd moe is en een tal van andere aandoeningen heeft. Zo is Siem doof en heeft hij vaak pijn aan zijn armen, benen en vingers. Er is nog geen medicijn gevonden voor de aandoening. Ook heeft hij autisme en ADHD.

Non-stop darten
Mike is al bij de eerste ontmoeting onder de indruk van het doorzettingsvermogen van Siem en besluit om in actie te komen. Komend weekend gaat hij, vanaf vrijdagavond 19.00 uur, bij SC 't Gooi in Hilversum twee dagen non-stop darten. Hij mag vijf minuten per uur pauzeren.

Siem is ontzettend blij met de actie die Mike voor hem heeft georganiseerd: 

Siem bedankt Mike voor z'n dart-actie - NH Nieuws

Het geld dat hij daarmee ophaalt, gaat naar Siem, maar ook naar andere lotgenoten via de stichting Energy4All. "Voor vijf euro kunnen mensen een potje tegen mij spelen", vertelt hij. "Ook kunnen ze een donatie doen via een inzamelsite."

Geen bier
Mike heeft zin in de uitdaging, maar vindt het ook wel spannend. "Twee dagen wakker blijven is best lang, maar met red bull en cola moet dat goedkomen", lacht hij. En een alcoholische versnapering voor bij de 'biersport'? "Nee, laten we daar maar niet aan beginnen haha. Dan stort ik zo in."

Lees ook: Hidde (13) overwon leukemie en helpt andere zieke kinderen: "Dan kunnen ze even genieten"

Volgende maand, op 9 maart, is er nog een mogelijkheid om geld in te zamelen. Dan organiseert Mike een darttoernooi met een loterij. "We hebben maar liefst 110 prijzen om uit delen", vertelt hij. "Daar zitten heel veel wedstrijdshirts tussen van bekende darters."

Ophalen
Op die avond komen Siem en zijn ouders langs om het bedrag symbolisch op te halen. Mike hoopt op 2.000 euro, maar "hoe meer, hoe beter natuurlijk". "Ook hebben we die avond nog een mooi cadeau voor hem klaarleggen, maar dat is nog een verrassing!"

Op de Facebook-pagina van zijn actie zal Mike laten weten hoe het hem vergaat.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!