Ga naar Content
IJmond

Beverwijkse longarts belooft stervende longpatiënte 'door te gaan met strijd tegen tabak'

4 februari 2019, 13.42 uur · Aangepast 4 februari 2019, 14.04 uur
Door: · Foto: ANP/Evert Elzinga & AdobeStock

De Beverwijkse longarts Pauline Dekker heeft een stervende longpatiënte in het Rode Kruis Ziekenhuis beloofd 'door te gaan met de strijd tegen tabak'.

Lia Breed overleed gisteren op 68-jarige leeftijd aan de chronische longziekte COPD, die in haar geval werd veroorzaakt door een 35 jaar durende rookverslaving.  

Ondanks haar ziekte streed Breed fanatiek tegen de tabaksindustrie. Ze was een van de patiënten die met longartsen Dekker en De Kanter de tabaksindustrie aanklaagde voor zware mishandeling. De teleurstelling was groot toen het Gerechtshof in Den Haag in december vorig jaar besloot dat het Openbaar Ministerie niet tot vervolging hoeft over te gaan. 

Lees ook: Hof beslist: einde aan strafzaak tegen tabaksindustrie

Door de COPD had Lia nog maar 23 procent van haar longcapaciteit over, waardoor ze niet meer dan drie stappen kon lopen. In de laatste jaren was ze daardoor afhankelijk van een rolstoel. 

Meer bekendheid
Een dag voor haar dood drong Lia er bij longarts Dekker op aan om haar strijd tegen de tabaksindustrie voort te zetten, en de ziekte COPD meer bekendheid te geven. Dekker, behalve longarts ook mede-oprichter van de Stichting Rookpreventie Jeugd, heeft toegezegd dat te doen.  

Lees ook: Strijd tegen rookverslaving levensmissie voor RKZ-arts Pauline Dekker 

Normaal gesproken treden artsen niet in detail over hun (overleden) patiënten, maar op verzoek van Breed maakt Dekker in dit geval een uitzondering. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!