Ga naar Content
Noord-Holland

Oproep aan scholen om zieke docenten niet te vervangen

4 februari 2019, 07.22 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

Ouders kunnen deze week voor een vervelende verrassing komen te staan. De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) roept directeuren namelijk op om geen vervangende docent te regelen bij een ziekmelding.

Hiermee wil de vereniging aan de politiek duidelijk maken dat het schoolleiders niet langer lukt vervanging te regelen, en dat ze daarbij onder grote druk staan, zo meldt de NOS. 

Lees ook: Lerarentekort: school in Zaandam stapt tijdelijk over op 4-daagse schoolweek

Al langere tijd kampen scholen met een nijpend tekort aan leraren. In Zaandam, op OBS de Spiegel, hebben de kinderen van groep vijf bijvoorbeeld noodgedwongen twee maanden lang maar vier schooldagen in de week gehad, omdat de school een leraar tekort kwam:

Lerarentekort: school in Zaandam stapt tijdelijk over op 4-daagse schoolweek - NH Nieuws

En die problemen zijn er op meer plekken. De afgelopen weken moest 80 procent van de schoolleiders op zoek naar vervanging voor vooral zieke leerkrachten. In 11 procent van de gevallen ging de directeur zelf maar voor de klas staan. 

Geen vervanging
De cijfers komen uit peilingen onder ruim 1400 schoolleiders. Het zoeken naar vervangers kost schoolleiders steeds meer tijd en bovendien blijkt er vaak geen vervanging beschikbaar. Deze week roept de AVS hun leden in het primair onderwijs op om niet te zoeken naar vervanging van zieke teamleden.

Voorzitter Petra van Haren van de AVS: "We kunnen niet blijven pappen en nathouden, of bezig blijven met kortetermijnoplossingen. Al dat pleisters plakken leidt straks alleen maar tot nog meer ziekmeldingen en burn-outs."

Lees ook: Onderwijsbond: 'Vierdaagse schoolweek Zaanstad beste noodgreep bij lerarentekort'

In totaal was er op de scholen die meededen aan de enquête in de afgelopen twee weken voor 12.660 leerlingen geen vervangende leerkracht.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!