Ga naar Content
Alkmaar

Delegatie onderweg om oud-bokser Rudi Lubbers te redden uit benarde situatie

1 februari 2019, 16.06 uur · Aangepast 1 februari 2019, 16.48 uur
Door: · Foto:

De in Bulgarije rondzwervende oud-bokser Rudi Lubbers en zijn vrouw worden door een delegatie uit Nederland, waaronder zijn zoon Marco, gered. De situatie is volgens een initiatiefnemer van de reddingsactie nijpend. "Er moest vandaag iemand naar hem toe, anders kon het weleens slecht aflopen."

Dat zegt Rini Wagtmans tegen NH Nieuws, terwijl hij op een telefoontje uit Bulgarije zit te wachten. "Als het goed is, word ik over een uurtje gebeld vanuit de plek waar Rudi en zijn vrouw Ria in een busje leven. Zijn zoon, een vriend en twee ziekenbroeders gaan ervoor zorgen dat ze uit het busje worden gehaald. Ze kunnen elk moment daar zijn", aldus oud-wielrenner Wagtmans. 

Lees ook: Situatie van oud-bokser Rudi Lubbers acuut: "Als hij nu geen hulp krijgt, gaat hij dood"

Afgelopen week werd er een hulpactie voor de 73-jarige Lubbers, die in Heerhugowaard is geboren, in het leven geroepen door Wagtmans. Dat gebeurde naar aanleiding van een uitzending van Andere Tijden Sport, waarin de enige Nederlander die ooit tegen Muhammed Ali bokste, werd geportretteerd. In de uitzending was te zien dat Lubbers en zijn vrouw in Bulgarije tegenwoordig in erbarmelijke omstandigheden leven, met een groep zwerfhonden die ze opvangen. Hij zei dat hij niet terug wil naar Nederland omdat hij hier wordt gezien als drugshandelaar, maar zou zich inmiddels hebben bedacht. 

Onmenselijk en onbegrijpelijk
Gisteren werd er door een Nederlander die in Bulgarije woont geconstateerd dat 'het niet goed ging met Lubbers en zijn vrouw'. Volgens deze man staat het busje waar Lubbers woont in Bulgarije, permanent open en is het behoorlijk koud. De vrouw van Lubbers lag 'onder een dekentje in foetushouding' in het busje, vertelde Wagtmans. Ook vertelt de man in de mail dat hij de situatie omschrijft als 'verschrikkelijk, onmenselijk en onbegrijpelijk.' 

Lees ook: Inzamelingsactie voor Heerhugowaardse oud-bokser Rudi Lubbers

Er is, naast de 6.000 euro die al op de teller staat van de doneeractie, ook hulp onderweg vanuit het Ministerie van Buitenlandse Zaken, weet Wagtmans te melden. "Ik heb gehoord dat zij ervoor hebben gezorgd dat er ziekenbroeders naar Rudi en zijn vrouw gaan om te helpen. Met Ria gaat het niet goed en heeft wellicht meteen verzorging nodig", vertelt Wagtmans. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!