Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

NL
V

Nucleaire bedrijven Petten sluiten deal voor productie medische hulpmiddelen

31 januari 2019, 17.54 uur · Aangepast 31 januari 2019, 22.02 uur · Foto: ANP

De in Petten gevestigde nucleaire bedrijven NRG en Curium hebben een meerjarig contract getekend voor de productie van radioactieve isotopen. Daarmee zou de behandeling van tienduizenden patiënten per dag met ernstige ziektes zijn gegarandeerd.

Dankzij de deal kunnen 30.000 patiënten per dag blijven rekenen op diagnose met behulp van nucleaire middelen, melden de bedrijven.  Het is een afspraak over de productie van molybdeen-99. Dat is basismateriaal voor technetium-99m, een belangrijke isotoop in de nucleaire geneeskunde.

Lees ook: Grote dreiging voor tekort medische isotopen

Door de overeenkomst 'kunnen artsen en ziekenhuizen wereldwijd ook op de langere termijn blijven rekenen op ondersteuning voor diagnosticering van levensbedreigende ziektes, zoals hart- en vaatziekten, long- en hersenaandoeningen en kanker', kondigen de bedrijven aan.

Lees ook: Nieuw testlab in Petten voor ontwikkeling nucleaire geneesmiddelen

Jaarlijks worden er volgens hun opgave zo’n 49 miljoen onderzoeken uitgevoerd met nucleaire middelen en daarbij wordt meestal Tc 99m gebruikt. NRG, exploitant van de Hoge Flux Reactor die eigendom is van de Europese Unie, maakt een materiaal radioactief, waarna Curium er een eindproduct van maakt.

Geneesmiddelen
De bedrijven gaan ook werken aan de ontwikkeling van nucleaire geneesmiddelen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!