Ga naar Content
Noord-Holland

Grote dreiging voor tekort medische isotopen

30 april 2018, 17.40 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

PETTEN Er is een dreigend tekort aan medische isotopen, die gebruikt worden bij de behandeling van kankerpatiënten. Als er één kernreactor in Europa uitvalt, kan dit al een tekort veroorzaken voor de medische sector.

Dit blijkt uit een onderzoek van gezondheidsinstituut RIVM, meldt mediapartner SchagenFM. Er zijn zes Europese reactoren die isotopen produceren, waarvan er vijf al verouderd zijn. "Bij een sluiting kunnen de bestaande reactoren, waaronder die in Petten, de vraag waarschijnlijk niet opvangen," aldus het RIVM.

Lees ook: Consortium gaat nieuwe reactor Petten bouwen

Eerder dit jaar kwam de reactor bij Petten al in opspraak omtrent de productie van medisch isotopen. Toen ging het erom dat het bedrijf dat de isotopen liet maken, NRG, niet voor de verwerking van het vrijkomende afval kon betalen. Het Rijk moest toen financieel bijspringen.

Lees ook: 117 miljoen om gevaarlijk kernafval Petten op te ruimen

Het RIVM denkt dat de vraag naar medische isotopen de komende jaren alleen maar zal toenemen. Er zijn inmiddels ook al plannen voor een nieuwe reactor bij Petten, ondanks de zorgen rond de opslag van radioactief afval en de veiligheidsproblemen.