Ga naar Content

Cursus Texel voor beginners: "Er liepen hier leeuwen rond, te gek toch"

Het zaaltje van Ecomare is afgeladen vol. Bijna honderd mensen zijn afgekomen op deze avond 'Texel voor beginners'. Arthur Oosterbaan zal vertellen over de ontstaansgeschiedenis van het eiland. "Zoveel mensen had ik ook niet verwacht. En het zijn niet alleen nieuwkomers. Ook echte Tesselaars hebben zich ingeschreven om meer te horen over de vroege geschiedenis van Texel. Leuk hè!"

Cursusleider Arthur Oosterbaan houdt een botje op voor de grote groep aandachtig luisterende cursisten. "Het is een stukje schedel van een mens  uit de ijstijd. Gevonden op het strand door een leerling van de school hier. Zijn het botten van de oudste Tesselaar? Dat kun je eigenlijk niet zeggen, want Texel bestond toen nog niet als eiland."
 
Nieuwe bewoners
In 1990 is Arthur naar Texel gekomen voor wat hij zelf de leukste baan van Texel noemt: conservator en natuurgids bij natuurcentrum en zeehondenopvang Ecomare. Vanavond geeft ie les over de oergeschiedenis van Texel. Het is een van de vier avonden in de serie Texel voor beginners. Andere avonden gaan over natuur, cultuur en maritieme geschiedenis van Texel.
 
 
De cursus is met name bedoeld voor nieuwe bewoners van het eiland. Elk jaar kopen tientallen mensen een huis op Texel. Veel van hen zijn gepensioneerden. 
 
Mammoeten en neushoorns
Op deze avond leren de cursisten dat het gebied dat we nu Texel noemen, is ontstaan in de voorlaatste ijstijd, zo'n 150.000 jaar geleden. Door het kruiend ijs werd gesteente vanuit Scandinavië opgestuwd en ontstond onder andere de 15 meter heuvel die nu de Hoge berg heet.
 
In de warme periode daarna liepen er mammoeten en neushoorns op Texel rond. En in de warme periode na de laatste ijstijd kwamen de eerste mensen. Zij jaagden daar op wild. Texel zat heel lang aan het vaste land vast. Pas rond 1200 na Christus brak de zee door en ontstond het Marsdiep en ontstond Texel als eiland. 
 
Zwerfkeien
Cursisten zijn verbaasd als ze horen over de vroegste geschiedenis. "Er liepen hier neushoorns, olifanten en zelfs leeuwen rond. Dat had ik nooit gedacht!" zegt een vrouwelijke cursist.
 
 
Dan komt Artur met een primeur voor zijn leerlingen: "Deze week kwam er weer een stukje oergeschiedenis van Texel boven water. Bij werkzaamheden in het gebied Waalenburg, waar een grote sloot wordt gegraven rond een groot natuurgebied, werden twee grote zwerfkeien opgegraven. Stenen afkomstig uit de ijstijd."  Arthur Oosterbaan is  opgetogen: "Nu al de mooiste vondst van het jaar!"