Ga naar Content
Noordkop & Texel

Lichtgevende fosforworm ontdekt op Texel: "Heel bijzonder"

20 december 2018, 10.34 uur
Door: · Foto: Fotofitis/Sytske Dijksen

Vogelliefhebbers op Texel hebben tijdens een nachtelijke excursie een worm ontdekt die niet eerder in Nederland is gezien. Het gaat om de zogeheten fosforworm, die licht geeft om aanvallers af te schrikken, legt bioloog en wormenkenner Ton van Haaren uit.

"Echt heel bijzonder", zegt Van Haaren in het programma June tot Twaalf op NH Radio. "Ik kende ze al wel van verhalen en foto's, maar ik had het eigenlijk niet in Nederland verwacht, en al helemaal niet op Texel."

Van Haaren vertelt dat de worm in het verleden al wel in landen als Engeland, Duitsland en Frankrijk is gezien. "Maar nog niet eerder in Nederland, nee. En binnen een week was 'ie ook al in Wageningen gezien, dus dat is heel opvallend." 

Lees ook: Nooit eerder werd deze octopus in Nederlandse wateren gefilmd, maar nu wel bij Callantsoog

Omdat de worm niet eerder in Nederland is gezien, vermoedt de bioloog dat 'ie met een lading tuinaarde naar Texel is gekomen.

De fosforworm wordt gerekend tot de regenwormen, vertelt hij. "Het is een kleinere soort en een van de weinige wereldwijd die licht geeft." Dat licht zouden ze gebruiken ze om 'predatoren af te schrikken', maar gevaarlijk is de worm 'absoluut niet', benadrukt de bioloog. 

Avondwandeling
"Een leuke diersoort die uitnodigt om 's avonds laat te gaan wandelen. 's Avonds laat een wandelingetje maken of de tuin eens omspitten, misschien kom je 'm dan tegen."

Wie een wandeling maakt in de hoop de worm spotten, doet er goed aan regelmatig achter zich te kijken. "Ze reageren op trillingen van je voetstappen", legt hij uit. De fosforworm straalt een geel-groene gloed uit, legt hij uit. "Ze scheiden een soort slijm uit, en dat geeft het licht af."

Lees ook: Magische beelden door noorderlicht en zeevonk op Texel 

De worm is niet het enige lichtgevende schepsel. Op hete zomerdagen kleurt de zee na zonsondergang soms fluorescerend blauw. Dat is zeevonk, een eencellig plantje met dierlijke eigenschappen. Ook zij gebruiken hun gloed om vijanden af te schrikken. Bekender zijn vuurvliegjes - eigenlijk kevers - die geel-groen of rood licht produceren om eventuele belagers op afstand te houden.  

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!