Ga naar Content
Noord-Holland

Mogelijk magisch natuurverschijnsel te zien aan de kust

8 mei 2018, 13.36 uur · Aangepast 8 mei 2018, 14.41 uur
Door: · Foto: Wouter Mol

NOORD-HOLLAND De kans is groot dat je een dezer dagen een magisch natuurverschijnsel op het strand aantreft: de zee kan blauw kleuren door zeevonk.

Zeevonk is een eencellig plantje met dierlijke kenmerken. Om te overleven eet het andere organismen, zoals planktonplantjes. Omdat het meer op een dier dan een plant lijkt, wordt het ook wel zweephaardiertje genoemd. Bij warm weer komt het plantje massaal tot bloei en als het in beweging komt, bijvoorbeeld als er gevaar dreigt, geeft het licht: overdag zalmroze, 's nachts blauw. De gloed is bedoeld om vijanden af te schrikken, maar is tegelijkertijd spectaculair. 

Lees ook: Magische beelden door noorderlicht en zeevonk op Texel

De afgelopen avonden is zeevonk al gesignaleerd langs onder meer de kust van Katwijk. Volgens Frouke Frey van Ecomare is de kans groot dat het plantje ook langs de Noord-Hollandse kust te zien is. "Bij ruw weer is zeevonk te zien op zee, bij rustiger weer komt het naar ondiep water. Zeevonk gaat mee met de stroming, dus het kan zomaar ook bij ons zijn", legt ze uit. "

Pootjebaden
Ben je deze week dus op het strand, ga dan eens pootjebaden. Maar pas wel op: "Er wordt wel eens gezegd dat er bij de blauwe gloed van zeevonk ammoniak kan vrijkomen, wat irritatie kan veroorzaken. Je doet er dus goed aan om je na een wandeling door de branding af te spoelen."

Overigens kan zeevonk ook in de winter te zien zijn. "Maar dan lopen er minder mensen op het strand en de mensen die er zijn, lopen niet met hun voeten door de branding", aldus Frey.

Heb je zeevonk gezien? Stuur ons je foto's via [email protected] of WhatsApp ze naar 06-30093003