Ga naar Content
Noord-Holland

Bergense fractievoorzitter van GroenLinks wordt lijsttrekker van Code Oranje

21 januari 2019, 09.50 uur · Aangepast 21 januari 2019, 11.06 uur
Door: · Foto: GroenLinks Bergen

Femke Ouëndag wordt de lijsttrekker van de politieke beweging Code Oranje. Ouëndag was voorheen fractievoorzitter van GroenLinks in Bergen, maar treedt terug om Code Oranje te leiden in de provincie.

"Code Oranje is een beweging waarin allerlei kleuren, partijen en smaken door elkaar heen lopen. Het ligt heel dicht bij mijn missie: verbinden. Ik zet mij daar met hart en ziel voor in", zegt de lijsttrekker tegen NH Nieuws. 

De politica blijft wel lid van GroenLinks en zal ook nog regelmatig te vinden zijn in de Bergense raad. Solita Groen-Bruschke neemt voorlopig de taken van de fractievoorzitter over in Bergen.

Lees ook: Lokale partijen uit Bergen, Beverwijk en Haarlem sluiten zich aan bij Code Oranje

Code Oranje doet mee met de aankomende Provinciale Statenverkiezingen. De beweging bestaat uit een grote groep politici en actieve burgers en vindt dat de politiek 'te veel in zichzelf gekeerd is'. De burger moet volgens Code Oranje veel meer zeggenschap krijgen in de besluitvorming.

Lees ook: Gapend gat tussen politiek en inwoners van Bergen

De beweging wilde liever helemaal geen lijsttrekker en de samenleving laten beslissen. Het hebben van een lijsttrekker is echter verplicht. "Dat betekent dat ik eigenlijk helemaal niet zo belangrijk ben", grapt Ouëndag.

"Bewoners moeten het gevoel krijgen: de provincie is van ons. Ik ga vooral zorgen dat zoveel mogelijk mensen gehoord worden en dat we inwoners raadplegen en initiatieven verbinden om een gezamenlijke agenda van onderop te bepalen."

Lees ook: Alkmaarse partij stuurt open brief naar Bert Blase over Code Oranje

Code Oranje werd in oktober vorig jaar met veel bombarie gepresenteerd. Ouëndag hoopt dat de beweging veel stemmen krijgt. "Ik wil dat heel veel mensen een gevoel van eigenaarschap en betrokkenheid krijgen. Dat ze zich gehoord en vertegenwoordigd voelen. Ze moeten voelen dat de provincie van hen is en dat zij bepalen wat er gebeurt: dat is het belangrijkste."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!