Ga naar Content

Velsen en Beverwijk over noodkreet naar Den Haag: "Pakken wel degelijk onze rol"

De burgemeester van Beverwijk, Martijn Smit, pareert de kritiek dat de gemeente (en provincie) niet in staat zijn om de regio te beschermen tegen de overlast van een staalgigant als Tata Steel. "De overheid pakt wel degelijk de rol die ze zou moeten pakken."

Gisteren plaatste de Wijk aan Zeese Ellen Windemuth, van Stichting IJmondig, een open brief aan minister-president Mark Rutte in de Volkskrant. Samen met inwoners van Wijk aan Zee en een groep mensen uit Amsterdam is ze het geloof in de lokale en regionale politiek kwijt om de zorgwekkende uitstoot tegen te gaan. "Ik vind het geen sterke brief", antwoordt Smit tegenover NH Nieuws. "In de IJmond en ook in Wijk aan Zee trekken we juist samen op om duidelijkheid te krijgen over de luchtkwaliteit. En ik vind het bijzonder dat in de brief de tegenstelling wordt gemaakt", aldus Smit.

Lees ook: Stichting IJmondig gaat de strijd aan met Tata Steel en Harsco

Tata Steel erkent de problemen van de zwarte regens, afkomstig van de slakverwerking bij Harsco. De staalfabriek bouwt daarom onder meer aan een overkapping om de uitstoot - met bestanddelen zoals lood, chroom en vanadium - tegen te gaan. De realisatie van de hal is op zijn vroegst in april 2020. De productie en ook de grafietregens duren ondertussen voort.

Smit: "Nee, ik kan niet garanderen dat het geen effect heeft voor de gezondheid. Dan moeten we toch echt eerst het onderzoek afwachten. En als de uitkomst aangeeft dat het slecht is, dan moeten we daar ook op acteren."

Lees ook: Tata Steel lanceert 'grafiet-alarmservice': "Maar ook probleem lossen we op"

Een tussentijdse sluiting van Tata Steel/Harsco is volgens Smit niet denkbaar. "De risico's zijn ook beperkt." Hij vervolgt: "En een pauze inlassen betekent dat je de fabriek stil zou leggen. Dat is niet reëel. Hier werken direct vijfduizend mensen en nog heel veel mensen van buitenaf. Dat realisme proef ik ook in de IJmond." 

Velsen
Sebastian Dinjens, wethouder in Velsen, houdt zich volop bezig met luchtkwaliteit in de regio. Hij vindt de zorgen terecht. "Na de incidenten zijn we een agenda 'schone lucht' gestart: hoe kunnen we een tandje bijzetten? Ook wij als gemeente. En dat gaan we ook doen. Dat moeten we ook doen."

Benieuwd
Smit kent de mensen achter Stichting IJmondig niet en heeft niet eerder van hen gehoord. "De stichting bestaat ook nog maar net. Maar ik ben erg benieuwd wie het allemaal zijn en ik ga graag met ze het gesprek aan."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH Nieuws / Dennis Mantz