Ga naar Content

Slimweg in Hoogkarspel: van doodlopende weg tot paradijs voor hardrijders

Bewoners van de Slimweg in Hoogkarspel willen dat er maatregelen getroffen worden tegen de vele hardrijders in hun buurt. Sinds de weg is verbonden met de Westfrisiaweg ondervinden omwonenden veel overlast.

Voorheen was de Slimweg een doodlopende polderweg, waar zelden auto's kwamen. Maar sinds 'ie is aangesloten op de Westfrisiaweg is de drukte enorm toegenomen.

Lees ook: Bewoners Zuiderdracht voeren actie tegen vrachtverkeer: "Daar is de Westfrisiaweg voor!"

Vooral de hoge snelheid waarmee over de weg wordt gereden is het grote probleem, aldus buurtbewoner Aad Molenaar tegenover mediapartner WEEFF. "Ze hebben allemaal haast. Het lijkt wel alsof ze allemaal tien minuten te laat van huis zijn vertrokken. Ik zou graag willen dat ze drempels neerleggen om de snelheid eruit te halen."

Onderzoek naar mogelijke maatregelen
In een reactie laat een woordvoerder van het Hoogheemsraadschap Hollands Noorderkwartier, de beheerder van de weg, weten dat er onderzoek gaat komen. "Op verzoek van de gemeente hebben we de weg aangesloten op de Westfrisiaweg. Dit om te voorkomen dat al het verkeer door de dorspkernen zou gaan rijden. We hebben eerder 'smiley-kasten' geplaatst om aan te geven dat je maar 60 kilometer per uur mag rijden. En nu gaan we metingen verrichten om te kijken hoeveel voertuigen er rijden en hoe snel ze gaan. Wanneer dat gaat gebeuren is nog onduidelijk. Daarna gaan we in gesprek met de gemeente over mogelijke maatregelen."

'Politie mag hier niet flitsen'
In de tussentijd zouden de buurtbewoners graag willen dat de politie de maximumsnelheid gaat handhaven, maar volgens Molenaar mag de politie dat niet. "Ik heb contact gehad met de wijkagent en die zegt dat ze niet mogen flitsen op deze weg, maar alleen als ze achter een auto rijden die te hard gaat."

Lees ook: Plaatsen verkeersborden Westfrisiaweg in volle gang: "Waar is afslag Zwaag gebleven?"

Een politiewoordvoerder zegt dat verhaal niet te kunnen bevestigen en zoekt nog uit hoe het zit. In de tussentijd hebben de buurtbewoners zelf een groot bord langs de weg geplaatst waarin bestuurders wordt opgeroepen langzamer te rijden. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH Nieuws/Maarten Edelenbosch