Ga naar Content
Gooi

Tóch 'onacceptabele risico's' bij brug over Naardertrekvaart: noodreparatie uitgevoerd

16 januari 2019, 11.00 uur · Aangepast 16 januari 2019, 11.37 uur
Door: Carina Gutker · Foto: Joost Lammers / NH Nieuws

Uit een door de gemeente Gooise Meren ingesteld onderzoek naar de veiligheid van de brug over de Naardertrekvaart blijkt dat er wel degelijk 'onacceptabele risico's' waren. Er is daarom gelijk een noodreparatie uitgevoerd.

Dit antwoordt de gemeente op raadsvragen van het Goois Democratisch Platform (GDP).

In oktober gaf Rijkswaterstaat wel toe dat er achterstallig onderhoud is, maar de wegbeheerder ontkende dat er een gevaar voor de veiligheid zou zijn. De gemeente constateerde eind vorig jaar dat dat laatste niet klopte.

Lees ook: Zorgen over loskomende stukken beton in brug van snelweg A1

Een gespecialiseerd bedrijf heeft op aanwijzen van de gemeente eind vorige maand de brug onderzocht. Die concludeerde dat er 'onacceptabele risico's' waren vanwege loszittende betonbrokken.

(tekst gaat verder onder de video)
In oktober uitte het Goois Democratisch Platform haar zorgen over de brug over de Naardertrekvaart:

Zorgen over loskomende stukken beton in brug van snelweg A1 - NH Nieuws

Rijkswaterstaat is op de staat van de brug gewezen en heeft direct een noodreparatie uitgevoerd. Als eerste werden de delen aangepakt die er het ergst aan toe waren. Vorige week werden ook enkele andere plekken van de brug gerepareerd.

Het onderzoek van de gemeente volgt op eerdere berichtgeving van NH Nieuws waarin door het GDP zorgen werden geuit over afbrokkelende stukken beton van de brug. "Het is precies boven de waterweg, waar veel roeiers varen en mensen met sloepjes", zei Floor Elderman van de GDP destijds. "Dat brengt risico's met zich mee."

Lees ook: Verdieping: Risico op instorten Noord-Hollandse bruggen en viaducten door grootschalig achterstallig onderhoud

In april vorig jaar meldde NH Nieuws in samenwerking met actualiteitenprogramma EenVandaag bovendien dat bij zeker honderd bruggen en viaducten in het Rijkswegennet in de Noord-Holland in erbarmelijke staat zijn. Zo was er onder meer sprake van scheuren, gaten in de weg, verzakkingen, falende wapening, vervorming en extreme roest. Ook de brug over Naardertrekvaart kwam uit het eerste onderzoek al naar voren als kwetsbaar.

Deze reportage maakte NH Nieuws in april vorig jaar over de gebreken bij bruggen en viaducten:

NH Reportage: risico op instorten bruggen en viaducten Noord-Holland - NH Nieuws / EenVandaag

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!