Ga naar Content
Schiphol

NH Airtime: Bijzondere bezoekers op Schiphol

15 januari 2019, 19.32 uur · Aangepast 15 januari 2019, 19.51 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

Voor vliegtuigspotters begon 2019 voorspoedig met een bezoek van de twee Boeing 747-400's van de Japanse regering: Japan Air Force One and Japan Air Force Two. De twee kisten worden dit jaar ingeruild, dus wie ze vorige week woensdag kon vastleggen, had geluk.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Zo vaak gebeurt dat niet, zo'n bijzonder bezoek. En als het voorkomt is de kans het grootst dat je erachter komt via het netwerk van de vliegtuigspotters. Schiphol zelf kondigt dit soort uitzonderlijke bezoeken niet aan en het staat al helemaal niet op het vluchtschema op de site, app of op de borden op de luchthaven zelf.

Lees ook: Japanse Air Force One én Two geland op Schiphol

Een recent voorbeeld is de landing van een Tupolev 154 van de Russische luchtmacht, vorig jaar april. Die machine bracht Syrische getuigen naar een persconferentie bij de OPCW in Den Haag. Het in- en uistappen gebeurde ook niet bij een reguliere gate, maar bij het Jet Center op Schiphol-Oost. De landing kon niet missen: de Tupolev is goed te horen en heeft ook een opvallende vorm, met twee motoren aan de achterkant van de romp en een in de staart.

Zeldzaam bezoek van een Russische Tupolev 154 op Schiphol - NH Nieuws/Doron Sajet

Lees ook: Zeldzaam bezoek van een Russische Tupolev 154 op Schiphol

In 2016 gingen niet alleen de harten sneller kloppen van menig vliegtuigspotter, maar ook die van veel heavy metal-fans van de band Iron Maiden. Frontman en gezagvoerder Bruce Dickinson vloog de Boeing 747-400 met de naam 'Ed Force One' zelf naar Schiphol. Ed Force One is inmiddels een stuk minder rock and roll, de kist doet nu dienst als passagierstoestel voor Saudi Arabian Airlines. Als ze bij die maatschappij aan boord eens wisten hoeveel alcohol er voorheen gevloeid moet hebben..

NH Airtime: Bijzondere bezoekers op Schiphol - NH Nieuws/Doron Sajet

De twee Japanse 747's worden dit jaar ingeruild voor twee Boeing 777-300ER's. Mochten die eens op Schiphol langskomen, zullen ze ongetwijfeld net zoveel aandacht krijgen als de twee afgedankte jumbo's.