Ga naar Content

Zeldzaam bezoek van een Russische Tupolev 154 op Schiphol

SCHIPHOL Een zeer zeldzaam bezoek op Schiphol vanochtend: rond 11.45 uur landde er een Tupolev 154 van de Russische Luchtmacht met daarin een groep Syriërs die komen getuigen dat bepaalde beelden van de gifgasaanval in het Syrische Douma nep zouden zijn. Tupolevs worden al vele jaren niet meer gebruikt voor lijnvluchten naar Schiphol.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

De Syriërs worden vandaag verwacht voor een persconferentie in Den Haag. Het zouden mensen zijn die in een video te zien zijn van de nasleep van de gifgasaanval in Douma. Volgens de Russen is de video nep en zijn de beelden gemaakt door De Witte Helmen, een Syrische reddingsorganisatie gesteund door het Westen, meldt de NOS.

Die persconferentie met de groep Syriërs is bij de OPCW in Den Haag, de organisatie voor het verbod op chemische wapens. Daarvoor werden ze vanochtend vanuit Moskou overgevlogen met de Tupolev 154 naar Schiphol.

Crash met Poolse president
Tupolevs worden liever zo min mogelijk in Nederland gezien. Er zijn in het verleden tientallen dodelijke ongelukken mee gebeurd. Zo stortte in 2010 de Tupolev 154 van de Poolse president Lech Kaczynski neer, waarbij hij, zijn vrouw en alle andere 94 inzittenden bij omkwamen.

Aeroflot
Vroeger gebruikte de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot ook nog Tupolev 154's voor hun vluchten naar Schiphol. Inmiddels vliegt die maatschappij al jaren met een vloot van Boeings en Airbussen en wordt bijvoorbeeld voor de route naar Schiphol een moderne Airbus A321 gebruikt.

Noord-Korea
De Noord-Koreaanse luchtvaartmaatschappij Air Koryo heeft naast een diverse vloot van andere stokoude Russische passagiersvliegtuigen ook twee Tupolev 154's in gebruik. Het toestel dat vandaag op Schiphol landde is overigens gebouwd in 2012.

Een Tupolev 154 landt op Schiphol - Foto: NH Nieuws/Doron Sajet