IJmond

Zo'n honderd fijnstofmeters in woningen IJmond: "Meer inzicht in actuele situatie"

11 januari 2019, 16.55 uur

WIJK AAN ZEE - De provincie start binnenkort met het ophangen van fijnstofmeters in zo'n honderd woningen in de IJmond. De bedoeling is om een jaar lang te meten wat er allemaal bij Tata Steel vandaan in de lucht terechtkomt en wat de samenstelling van de beruchte grafietregens is. Die verzamelde data kunnen het RIVM, de GGD en Stofmelder.nl vervolgens inzien.

Leon Nap van Team Stofmelder laat weten het gevoel te hebben dat er nu echt wat gaat gebeuren. "Zijn we morgen van het stof af? Nee. Morgen geen stank meer? Nee. Maar binnen nu en een jaar hangen er wel tientallen fijnstofmeters in het dorp."

Lees ook: Zes vragen over de grafietregens aan directeur Tata Steel

De provincie laat aan NH Nieuws weten dat er in totaal zo'n tweehonderd meters worden opgehangen. "Rond de honderd daarvan gaan naar de IJmond", aldus Imre de Roo. "Maar we moeten de precieze meetplannen nog maken. Daarna weten we hoeveel het er precies worden en waar ze komen te hangen."

Bouwen en testen
Het is de bedoeling dat er in juni twee soorten sensoren worden geïnstalleerd: eentje voor fijnstof en eentje voor stikstofdioxide. Tot die tijd is de provincie nog bezig met "bouwen en testen". 

Lees ook: Bewoners IJmond weer in gesprek met Tata Steel over grafietregens

Zodra de meters hangen, wordt een jaar lang data verzameld om "een goed beeld te krijgen". Volgens De Roo "kunnen er behoorlijke verschillen zitten tussen de seizoenen", aldus De Roo. "Het doel is om meer inzicht krijgen in de actuele situatie."

Zorgen over gezondheid
Bewoners van Wijk aan Zee hebben het afgelopen jaar veel te maken gehad met grafietregens die afkomstig zijn van de voormalige Hoogovens. Geregeld kwamen zwarte grafietdeeltjes neer in het dorp. De bewoners maken zich al lange tijd ernstige zorgen over hun gezondheid.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!