Ga naar Content

Bezoek aan populaire Texelse ginstokerij: "Bij het Hilton staat 'ie op de kaart"

Als je bij de mannen van de Texelse ginstokerij binnenloopt, waan je je in een soort labaratorium. Overal staan glimmende ketels en moderne destileerapparatuur. Toch is het geen fabriek, want er wordt op ambachtelijke wijze gin gemaakt.

"Ambachtelijk hoeft niet oubollig of knullig te zijn" zegt Kees Groenewoud, die samen met Jaco Spek de stokerij heeft opgezet. "We bedenken en bereiden alles zelf, maar de hightech stookketels helpen ons om steeds precies dezelfde gin te reproduceren."

Start van de stokerij
Ze zijn begonnen in een schuur bij een boer in de polder Eierland, zo'n drie jaar geleden. Daar stookten Jaco en Kees, van huis uit biologieleraren, van restanten pootaardappelen wodka en gin. Het idee om een stokerij te beginnen werd geboren tijdens een van de zeiltochtjes van de twee, die toen nog bij Ecomare werkten. "Als je lekker aan het zeilen bent, heb je tijd om te kletsen. En zo kwamen we erop dat er nog geen Texelse gin was. Nou, die zijn we toen gaan maken", vertelt Kees. 

Lees ook: Ouwe Sunderklaas op Texel: "Eerst speulen, dan pas bier drinken"

De stokerij groeide al gauw uit zijn jasje en de mannen verhuisden naar een nieuw bedrijfspand in Oosterend. Nu wordt de alcohol gestookt met zo mogelijk Texels graan. En van die pure alcohol wordt dan weer met water, kruiden en fruit de gin gemaakt.

Jenever
"Gin is eigenlijk de Engelse variant op onze eigen Hollandse jenever. Naast de jeneverbessen gaan er allerlei kruiden in" vertelt Jaco. Hij is als een ware alchemist de kruiden aan het afwegen. De kruiden gaan in een zak en die wordt als een soort theezakje in de destilleerketel met de verdunde alcohol gehangen.

Maar wat maakt de Texelse gin nou ook echt Texels? "Hij is natuurlijk gemaakt op Texel met eigen gestookte alcohol en er zitten kruiden in die hier ook groeien, zoals de vlierbloesem en de duindoornbes."

Puur drinken
Naast de gin maken Jaco en Kees ook wodka en kruidenbitter, maar hun trots is de gin. Vooral de old aged gin, die in oude wijnvaten op een zeilschip de oceaan zijn over gevaren en daardoor een diepe smaak hebben gekregen. "Die moet je niet in een gin-tonic gooien, maar puur drinken."

Lees ook: Eilanddichter van Texel over de mooie en lelijke kanten van het eiland

De normale Texelse gin is op het hele eiland verkrijgbaar, maar ook aan 'de overkant'. "Ik weet dat onze gin op de kaart staat bij het Hilton Schiphol. Daar ben ik best trots op, want de concurrentie is groot" zegt Jaco. 

'Zo is het mooi'
De gin-tonic hype was het afgelopen jaar groot, maar het aantal gins dat er op de markt is, groeit ook steeds meer. "Wij bedachten dat als één op de honderd toeristen nou een fles van onze gin kopen, dan zitten we goed. Want er komen per jaar ongeveer een miljoen toeristen op Texel. Dan verkoop je dus tienduizend flesjes. Het bleek uit te komen. We kunnen er met z'n tweeën nu goed van leven. Groter willen we niet worden. Dit is mooi zo."