Start van hoofdcontent

IJmond

NL
V

Zanger maakt protestlied over grafietregens: 'Tata-tango' nu al een succes

10 januari 2019, 16.43 uur

Een ludieke manier om een serieus probleem aan de kaak stellen: dat is de 'Tata-tango' van zanger Fons Deen uit Wijk aan Zee. Hij schreef het lied naar aanleiding van de grafietregens die het dorp de laatste maanden onder een laagje roet dompelen.

"Tata, mijn staalfabriek, je maakt me ziek. Je bent de bron van het stof in mijn long", klinkt het op het ritme van een tango. Het is een nieuwe tekst op een bestaande melodie, origineel uit het Engels. André van Duin maakte er in de jaren zeventig een eigen tekst op: 'Agata.'

Deen maakte er een nieuwe tekst op en nu is er dus de Tata-tango. Zoals zo vaak met goede ideeën werd het geboren in het café. "Ik zing dit lied daar vaker en dacht: dit is een mooie melodie om een mooi tekst op te schrijven over de relatie van de Wijk aan Zeeërs met buur Tata-Steel."

Lees ook: Urinetesten en gezondheidsonderzoek voor omwonenden Tata Steel

Die relatie staat onder druk sinds het staalbedrijf grafietregen veroorzaakt. "Uiteraard is het het gesprek van de dag in het dorp. Ik dacht: je kunt er over zeuren, maar je kunt het ook op een leuke manier aan de kaak stellen."

Protestlied
De teksten van het protestlied liegen er niet om: "Het regent grafiet, poeder en enge gassen en als troost mag ik mijn auto laten wassen." Deen: "We hebben het dan ook over een ernstig probleem. Aan de andere kant: we moeten er met elkaar zien uit te komen. Het is wat dat betreft net als een huwelijk."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
NH Nieuws