Ga naar Content
Noordkop & Texel

Voormalige veerboot Schulpengat gedeeltelijk ontmanteld in Gent

9 januari 2019, 16.44 uur
Door: · Foto: Galloo/Peter Wyntin

Het is een wat trieste aanblik. De eens zo imposante veerboot Schulpengat - die jarenlang tussen Texel en Den Helder voer - ligt nu gedeeltelijk gestript bij een werf in het Belgische Gent. Daar wordt het materiaal van het schip voor tenminste 99% gerecycled.

De Schulpengat verliet enkele maanden terug, na 26 jaar trouwe dienst, veerdienst TESO. Vroeg in de ochtend, op 31 oktober 2018, koos de beroemde pont het ruime sop richting Gent. Onze verslaggever was erbij voor die laatste tocht: 

Tekst gaat verder onder de video

De Schulpengat vertrekt naar laatste 'rustplaats' - NH Nieuws / Matthijs Gemmink

Het schip kwam in 1991 officieel in de vaart bij TESO. Toen de Dokter Wagemaker kwam, werd het als tweede schip alleen nog ingezet op drukke dagen of bij onderhoudsbeurten. Na de komst van de Texelstroom was ook die rol voorbij. Wat rest zijn de herinneringen, die hier in een uitgebreide fotoreportage zijn samengevat.

Lees ook: 'Gekke Texelaars' op tournee door Duitsland met iconisch TESO-souvenir

Ondanks de grootschalige recyclebeurt komt eén onderdeel weer terug naar 'huis', want het stuurhuis van de Schulpengat keert in 2019 per ponton terug en zal in de toekomst onderdeel gaan uitmaken van een expositie over TESO.

Bekijk ook de fotoserie: In beeld: Texelse veerboot Schulpengat volgeladen met herinneringen naar de sloop

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!