Start van hoofdcontent

HOORN

nl

Hoorns college wil 'iconisch' replicaschip Halve Maen behouden

9 januari 2019, 17.27 uur · Foto: NH Nieuws / Sam Hagens

Het college van burgemeester en wethouders wil dat het replicaschip de Halve Maen nog een jaar in Hoorn blijft. Ze gaan nu onderzoeken of het schip ingezet kan worden als icoon van Hoorn als Stad van de Gouden Eeuw.

De Halve Maen kwam in 2015 naar Hoorn. De stad kreeg het schip vijf jaar te leen van de New Netherland Museum in New York. In 2017 besloot de raad om de bruikleen met een jaar te verlengen en het schip te houden. Het college vindt de Halve Maen een unieke en bijzondere aanwinst voor de stad, omdat de Halve Maen het nog enige zeilende VOC-replicaschip is ter wereld.

De Gouden Eeuw
Het jaar 2019 is door het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) uitgeroepen tot Jaar van Rembrandt en de Gouden Eeuw. Hoorn wil het schip gebruiken om zichzelf als Stad van de Gouden Eeuw te karakteriseren. De Hoornse geschiedenis wordt gekenmerkt door het water, en daaruit voortgevloeid, de handel. Naast de historische gebouwen in de binnenstad is de Halve Maen nu het enige 'beleefbare' icoon waarmee Hoorn haar maritieme geschiedenis kan vertellen.

Het college vraagt de raad zich te buigen over de vraag of de Halve Maen een belangrijk en kansrijk icoon is voor Hoorn als Stad van de Gouden Eeuw. Als de raad het met het college eens is gaan ze verder onderzoeken of het schip na 2019 ook als icoon ingezet kan worden.

Ambassadeur
Wel vindt het college dat het schip vaker zichtbaar moet zijn in Hoorn en op andere plekken. Als hier geen of onvoldoende belang voor is en de Halve Maen geen ambassadeur wordt van het verhaal van de Gouden Eeuw, zal het college besluiten het schip in 2019 terug te sturen naar Amerika.

Lees ook: Directeur De Halve Maen verwacht dit jaar meer bezoekers

Op 22 januari staat het voorstel over de Halve Maen op de agenda van de algemene raadscommissie. En op 29 januari besluit de gemeenteraad over de toekomst van het schip in Hoorn.

NH Events bij De Halve Maen in Hoorn - NH Events

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!