Ga naar Content

Directeur De Halve Maen verwacht dit jaar meer bezoekers

HOORN De Halve Maen in Hoorn is weer open voor het publiek. Vorig jaar kwamen er 14.000 betalende bezoekers af op de VOC-recplica. Directeur Ad Geerdink van het Westfries Museum hoopt dit jaar op 19.000 belangstellenden.

Van verslaggever Maarten Trompert

Geerdink denkt ruim 30 procent meer bezoekers denkt te trekken doordat de openingstijden verruimd zijn. Ook is er een nieuwe gezamenlijke ingang van de Halve Maen en de Stichting Varend Erfgoed. Daar is een kleine expositie.

Een aantal museale voorwerpen van leden van het Varend Erfgoed zijn weggehaald. Zij zijn boos dat de Halve Maen alle aandacht opeist en de activiteiten van de Stichting Varend Erfgoed ondergesneeuwd raken.

Meevaren
De Halve Maen ligt nog steeds op het puntje van het Oostereiland, een plek die moeilijk is te bereiken en waar geen parkeerplaatsen zijn. Ook is de VOC-replica vanaf Hoorn nauwelijks te zien. Toch wil Ad Geerdink geen andere ligplaats. "Zo hou je het spannend om er naartoe te gaan."

Als extraatje kunnen bezoekers dit jaar elke vrijdag meevaren. Daar zit overigens wel een prijskaartje van 99 euro per persoon aan vast.