Ga naar Content
Amsterdam

Drie passagiers opgepakt in vliegtuig na 'staan-actie' tegen uitzetting vluchteling

8 januari 2019, 16.31 uur · Aangepast 12 april 2019, 07.37 uur
Door: Thijs Bentvelzen · Foto: AT5 / Adobe Stock

Passagiers van een KLM-vlucht naar Nairobi zijn zaterdagmiddag in verzet gekomen tegen de uitzetting van een uitgeprocedeerde vluchteling. Dat gebeurde in het vliegtuig op Schiphol, vlak voor vertrek.

De passagiers kwamen in actie omdat gevreesd werd dat de vluchteling, de 25-jarige Ezzedine Mehimmid uit Soedan, bij aankomst zou worden opgepakt en gemarteld. Leden van de Amsterdamse vluchtelingengroep 'We Are Here' riepen eerder al op tot actie.

Drie passagiers zijn uiteindelijk door de Koninklijke Marechaussee opgepakt en het vliegtuig uitgezet. De passagiers gingen voor vertrek staan, om zo de uitzetting van mede-passagier Ezzedine Mehimmid (25) te voorkomen. Volgens een ooggetuige verliepen de arrestaties erg hardhandig. 

Voorafgaand aan het protest riep 'We Are Here', een groep van uitgeprocedeerde vluchtelingen in Amsterdam, al op tot verzet. Gevreesd wordt dat Mehimmid na uitzetting zou worden opgepakt, gemarteld en zelfs vermoord. 

Veel geweld
"Ik schrok van de hoeveelheid geweld die daarbij werd gebruikt", vertelt Joost Fontein, passagier van de vlucht en hoogleraar aan de Universiteit van Johannesburg. "De laatste arrestant, een jonge vrouw, werd zelfs in een hoofdklem genomen en door agenten naar buiten gesleept."

Lees ook: Agressieve man door passagiers overmeesterd in vliegtuig: F16's begeleiden vlucht terug

Volgens Fontein ging het in eerste instantie om een 'geplande actie', waar andere passagiers zich snel bij aansloten. "Ik denk dat een deel van deze mensen alleen aan boord waren om te protesteren. Maar ook zag ik mensen die zich tegen de deportatie verzetten waarvan ik wist dat ze eigenlijk gewoon deze vlucht moesten hebben." 

Telefoonbeelden
De Koninklijke Marechaussee bevestigt de arrestaties aan NH Nieuws. "Drie personen weigerden mee te werken en zijn door ons aangehouden", aldus een woordvoerder.

Van de arrestatie en de protestactie zijn geen videobeelden. Dit komt volgens Fontein omdat de marechaussee filmende passagiers dwong beelden te verwijderen van hun telefoon. Deden ze dat niet, dan zouden ze worden opgepakt.

Lees ook: Passagiers staan doodsangsten uit bij KLM-vlucht Nairobi: "Vlammen in de motor"

"Toen ze zagen dat ik alles filmde werd ik nogal dwingend duidelijk gemaakt dat ik kon kiezen: alles verwijderen of ook het vliegtuig uit en in de boeien", verklaart Fontein. Uiteindelijk besloot ook hij zijn beelden te verwijderen.

'Niets onder dwang'
Volgens de Koninklijke Marechaussee is niets onder dwang gebeurd. "In de huisregels van de vliegmaatschappij is vastgelegd dat er in een vliegtuig geen foto's of video's van andere passagiers mag worden gemaakt", benadrukt een woordvoerder.

De marechaussee heeft deze regels gehandhaafd. "Iedereen is verzocht om videobeelden van de uitzetting en de aanhoudingen te verwijderen. Dat deden de passagiers vrijwillig. Daar is geen dwang bij geweest."

De vlucht is uiteindelijk met ruim een half uur vertraging vertrokken vanaf Schiphol.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!