Noordkop & Texel

Garnalenvissers plukken kitesurfer in nood uit Noordzee: "Dacht eerst dat het een container was"

3 januari 2019, 20.24 uur · Aangepast 3 januari 2019, 21.07 uur · Foto: Bas Dros/NH Nieuws

Whatsapp

De bemanning van garnalenkotter Rein Willem heeft vanmiddag voor de kust van Petten een kitesurfer uit de Noordzee gered.

"Toen we bij Petten draaiden, zag ik in de verte iets lichtblauws", vertelt schipper Jelle van der Burg, die op dat moment zo'n honderd meter uit de kust vaart. Wat het precies is, ziet hij op dat moment nog niet. "Ik dacht eerst dat het een container was."

Lees ook: Nieuwe garnalenkotters voor Wieringer vloot: "Als je verder wilt, zul je wel moeten"

Als hij dichterbij komt, ziet hij dat het om een onbeheerde vlieger gaat. Al snel sluit hij uit dat de vlieger van het strand is gewaaid, want de wind was vanmiddag aanlandig. "Dan moet hier ook nog ergens iemand wezen", verwoordt hij zijn gedachten.

Marifoon
Terwijl hij zich afvraagt wat hij moet doen, meldt de kustwacht zich op de marifoon: of de bemanning van de Rein Willem kan uitkijken naar een kitesurfer op een plank. Jelle speurt het wateroppervlak nogmaals af, en nu met meer succes. "Toen zag ik achter de vlieger de man in het water liggen." 

Ze varen naar hem toe en bieden hem aan om aan boord te komen, een aanbod waar de kitesurfer dankbaar gebruik van maakt. "De man was vermoeid, maar hij was goed bij", vertelt de garnalenvisser. De zorg voor de man wordt snel overgenomen door de professionals. "Binnen vijf minuten was de KNRM er ook."

Aan boord
Uiteindelijk heeft de KNRM de man aan boord genomen en hem weer op het strand afgezet. Jelle is blij dat hij iets heeft kunnen betekenen voor de man.

Bekijk hieronder een reportage die we vorig jaar maakten over de modernisering van de Wieringer vloot, waarin Jelle en zijn vader Rein uitleggen waarom het noodzakelijk is om met de tijd mee te gaan.  

Nieuwe garnalenkotters voor Wieringer vloot: "Als je verder wilt zul je wel moeten" - NH Nieuws/Jurgen van den Bos

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp