Ga naar Content

De Peiling: Openbaar vervoer in Nederland duurste van EU

Nergens in Europa is openbaar vervoer zo duur als in Nederland. Zou jij vaker met de trein, bus om metro gaan als je dat minder zou kosten?

35 procent duurder
Vervoersdiensten zijn in Nederland 35 procent duurder dan gemiddeld in de Europese Unie, blijkt uit onderzoek van het Europese cijferbureau Eurostat. Naast het OV vallen ook taxi’s en vliegtickets onder deze categorie. In bijvoorbeeld België is het OV een stuk goedkoper. In Luxemburg wordt het OV binnenkort zelfs helemaal gratis.

Nederland-België
In België kost een trajectabonnement van Antwerpen naar Gent 174 euro per maand. Een trajectkaart van Amsterdam naar Den Haag, een vergelijkbare afstand, kost 371 euro per maand.

Subsidie
Volgens Bert van Wee, hoogleraar Transportbeleid aan de TU Delft, komen de prijsverschillen tussen landen vooral door de mate waarin het openbaar vervoer gesubsidieerd wordt door de overheid. "In België willen ze het openbaar vervoer stimuleren, bijvoorbeeld ook door ervoor te zorgen dat iedereen een bushalte binnen een paar honderd meter heeft", zegt hij tegen RTL Nieuws.

Treinkaartje duurder
In Nederland zijn de treinkaartjes op 1 januari in prijs verhoogd. De btw op treinkaartjes ging omhoog van 6 naar 9 procent. Daar bovenop verhoogde de NS e prijs van tweedeklas kaartjes met nog eens 1,8 procent om de inflatie te corrigeren. Daardoor is het treinkaartje nu bijna 5 procent duurder dan vorig jaar.

Wat vind jij?
Zou jij vaker met het openbaar vervoer gaan als het goedkoper is? Laat je dan de fiets staan of de auto? Passen er nog wel meer mensen in de nu vaak al overvolle treinen? We horen graag hoe jij daar over denkt!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de
Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].

Foto: ANP