Ga naar Content

Documentaire over teloorgang volkstuinen in première in Muiden

Tientallen belangstellenden waren gisteravond bij de première van de documentaire 'De laatste oogst' in restaurant Gieling in Muiden. De documentaire vertelt het verhaal van vier volkstuinders, die noodgedwongen afscheid moeten nemen van hun geliefde volkstuin.

De vier tuinders zijn door NH Gooi-regioverslaggever Joost Lammers in hun laatste oogstjaar geportretteerd, van het zaaien tot aan de oogst. "We volgen ze in hun worsteling met het aanstaande einde van de tuinen, kijken terug op de geschiedenis en zien de groenten en bloemen opkomen en weer verdorren."

De vier hoofdrolspelers waren gisteravond allemaal aanwezig en zagen zichzelf ook op groot formaat. Om zichzelf zo groot en van dichtbij in beeld te zien, was voor hen nieuw. Tijdens de documentaire werd er dan ook vaak gelachen en reageerde het publiek, onder wie een groot aantal andere tuinders, regelmatig omdat ze veel herkenbaars zagen. "Het is een mooi document geworden ter herinnering aan de volkstuinen", zegt Hester van der Heijden, een van de tuinders die ruim een jaar zijn gevolgd, na afloop. 

Verval en opbouw
De documentaire van ruim 45 minuten verhaalt over het laatste jaar van volkstuinencomplex De Westbatterij in Muiden dat verdwijnt omdat er een nieuwe woonwijk komt en geeft een beeld van de liefde, passie en diepe motivatie waardoor de tuinders worden gedreven. Ook de roemruchte geschiedenis die nauw verbonden is met de Koninklijke Nederlandse Kruitfabriek (KNSF) komt aan bod.

Lees ook: Weggestuurde tuinders Muiden ongelukkig met nieuwe plek: "De aardappels doen het hier nog niet"

Tegelijkertijd is er de boosheid en teleurstelling over het feit dat de tuinders moeten wijken voor de  chique woonwijk. "Terwijl het verval op de tuinen intreedt, verrijzen aan de andere kant van de tuinen de huizen", aldus Lammers. In mei van dit jaar worden de tuinen dan echt verlaten.

NH Nieuws zendt vanavond (zondag 23 december) om 18.30 uur en 22.30 uur de documentaire 'De laatste oogst' uit, over het laatste jaar van de volkstuinders van de Westbatterij.

Foto: Joost Lammers / NH Nieuws