Ga naar Content

Weggestuurde tuinders Muiden ongelukkig met nieuwe plek: "De aardappels doen het hier nog niet"

MUIDEN Tuinders van De Westbatterij hebben intrek genomen in hun nieuwe tuinen in Muiden. Eerst zaten ze op het mooiste plekje van Muiden, nu zit de groep langs de doorgaande weg richting Weesp. Nog niet iedereen is daar gelukkig mee, want de uien, aardappels en bonen doen het nog niet goed.

Meer dan 70 jaar lang genoten de tuinders van De Westbatterij van het groene paradijsje vlak onder de dijk van het IJmeer en pal naast het Kruitbos. Maar nu moet het complex wijken voor een nieuwe woonwijk. De fanatieke tuinders zijn meegegaan naar de nieuwe plek. 

Lees ook: Muiderse tuinders moeten wijken voor nieuwe woonwijk: "Het is einde oefening"

"Het is wel hetzelfde boek, maar dit is echt drie hoofdstukken verder", vertelt tuinder Hester van der Heijden. Het loopt nog niet helemaal lekker op de nieuwe tuin en ze kijkt terug op een mooie tijd bij de Westbatterij. En ze is niet de enige. "Ik zat helemaal achteraan en had ik een heel meertje erachter. Dat was zo mooi", vertelt tuinder Cor Heijdra. 

Lees ook: Vergane glorie: tuinders verlaten volkstuinencomplex Muiden

Nog niet iedereen is tevreden met de grond van de tuinen, want een hoop gewassen groeien niet goed. "Ik doe er alles aan, maar ze willen niet", vertelt een andere tuinder. De tuinders hopen snel te achterhalen hoe ze de grond moeten bewerken, zodat ook de aardappelen en de uien gaan groeien.

De oudste tuinder van het complex maakt er het beste van. "Ik ben wel tevreden met de plek. De dijk is voor mij verleden tijd."