Ga naar Content

Muiderse tuinders moeten wijken voor nieuwe woonwijk: "Het is einde oefening"

MUIDEN Meer dan 70 jaar lang genoten de tuinders van De Westbatterij van het mooiste plekje van Muiden. Het groene paradijsje lag vlak onder de dijk van het IJmeer en pal naast het Kruitbos. Maar nu moet het complex wijken voor een nieuwe woonwijk.

Op 1 mei moeten de tuinders weg zijn en zal de grond bij de nieuw te bouwen wijk De Krijgsman getrokken worden. Voor tuinder Kees Driest is het een ramp. "Als je hier 's ochtends om 05.00 uur liep en alle vogels floten, dan werd ik daar echt gelukkig van. Nu staat er geen boom meer. Het is einde oefening, het is voorbij", aldus Kees.

Ook Ursula Dutschler vertelt met weemoed over de mooie jaren die ze hier beleefd heeft met haar kinderen. "Het was een fantastische tijd met talloze barbecues en mooie zomers. Dat moet je in je hart opnemen en vasthouden."

Lees ook: Had de gemeente de grond wel mogen verkopen?

Het gedwongen vertrek is het resultaat van een jarenlange strijd met het vastgoedbedrijf KNSF, dat er de nieuwe woonwijk 'De Krijgsman' bouwt. Volgens veel tuinders was het een smerige strijd, waarbij ook de gemeente een dubieuze rol speelde. "Ik vind het niet correct hoe dit gebeurd is. Maar je kan er helaas niets aan veranderen. Met boos blijven los je niets op", aldus Ursula.

Nieuwe plek
Inmiddels kunnen de tuinders terecht op een nieuw stuk grond van Zorglandgoed Hoogerlust. Maar niet iedereen ziet het daar zitten. "De nieuwe plek moet nog helemaal klaargemaakt worden. Er is nog helemaal niets", aldus Kees. Volgens Ursula moet je deze plek ook niet vergelijken met de nieuwe. "Dit was de mooiste plek van de wereld."