Start van hoofdcontent

HAARLEM

nl

Danny raakte gewond door vuurwerk: "Het was domme pech"

21 december 2018, 11.59 uur · Aangepast 31 december 2018, 10.28 uur

Nietsvermoedend schept Danny van der Groef (40) zes jaar geleden op nieuwjaarsdag de vuurwerkrestanten voor zijn deur op. De stoep is bijna schoon, maar bij de laatste schep gaat het mis. Een enorme knal galmt door de straat. De leren jas die hij aan heeft, beschermt zijn lichaam. Maar Danny raakt zwaargewond in zijn gezicht en verliest een deel van zijn gehoor.

Zes jaar later kijkt Danny, die mee deed aan het NH Nieuws Panel vuurwerkonderzoek, nuchter terug op zijn ongeluk. "Domme pech", zo noemt hij het zelf. Tussen de restanten zat nog een stuk vuurwerk, vermoedelijk illegaal vuurwerk, dat nog niet was afgegaan.
 
 
Lastig ademen
"Het ontplofte toen ik het opschepte om weg te gooien." Na een nacht in het ziekenhuis kan Danny terug naar huis, maar een deel van zijn neus wordt nooit meer helemaal de oude. "Het littekenweefsel aan de binnenkant van mijn neus maakt ademen soms lastig, vooral als ik verkouden ben."
 
Het stuk vuurwerk dat bij Danny's gezicht ontplofte, was niet eens van hem zelf. Toch lijkt een vuurwerkverbod hem niet de oplossing. "Ik denk dat je dan veel meer illegaal vuurwerk gaat krijgen", aldus Danny.
 
Pijlen niet afgezworen
De harde knallers laat hij voortaan links maar liggen, maar hij heeft de rest van het vuurwerk nog niet helemaal afgezworen na zijn ongeluk. Sterker nog, dit jaar schiet hij met nieuwjaar zeker een paar pijlen de lucht in. "We zijn met een grote groep, dus ik weet niet of ik ze zelf af zal steken. Dat maakt mij ook niet zo veel uit." 

Bekijk hier meer uitslagen van het NH Nieuws Panel vuurwerkonderzoek. Wil je ook meepraten over allerlei onderwerpen in Noord-Holland? Geef je dan hier op voor het NH Nieuws Panel. Je wordt dan eens per maand uitgenodigd voor onze enquêtes. 

Verantwoording
Onder de ruim 2700 leden van het NH Nieuws Panel hielden we een enquête over hoe ze aankijken tegen vuurwerk. In totaal deden 1464 mensen mee aan het onderzoek. 

Foto: