Ga naar Content
Noord-Holland

Einde van een traditie? Meerderheid NH Nieuws-panel wil vuurwerkverbod

21 december 2018, 11.58 uur · Aangepast 31 december 2018, 10.28 uur
Door: · Foto: Shutterstock

Een meerderheid van de NH Nieuws-panelleden is voor een vuurwerkverbod voor consumenten. 54 procent geeft aan voorstander te zijn. Opvallend: vorig jaar was dat nog 57 procent.

Er zijn ook veel tegenstanders van een verbod: 41 procent. Veelgehoorde argumenten binnen deze groep: 'vuurwerk is een traditie' en 'we moeten niet veel worden betutteld'. Ook deze groep is ten opzichte van vorig jaar groter geworden.

Lees ook: Danny raakte gewond door vuurwerk: "Het was domme pech"

Vuurwerkshow
Toch zegt een meerderheid van de ondervraagden dat het afsteken van vuurwerk verboden moet worden en gemeenten in plaats daarvan vuurwerkshows moeten organiseren. Zo zegt Sonja uit Uithoorn: "Door mensen die er mee om weten te gaan, want veel particulieren kunnen dat helemaal niet."

Artikel gaat verder onder video

Resultaten NH Nieuws Panel vuurwerkonderzoek - NH Nieuws'Vuurwerk geeft gevoel van vreugde en jeugdigheid'
De meeste mensen die vuurwerk gaan afsteken, geven tussen de 51 en 100 euro uit. Een aantal leden besteedt zelfs meer dan 500 euro.

Panellid Conrad Schilder uit Volendam legt uit waar zijn passie vandaan komt: "Het afsteken van vuurwerk tijdens oud en nieuw is voor mij een traditie. Die is ontstaan tijdens de kinderjaren en sindsdien (na 20 jaar) nooit echt gedoofd. Dit geeft mij aan het eind van de maand december een gevoel van vreugde en jeugdigheid, dat moeilijk is uit te leggen aan mensen die dat nooit zo hebben ervaren."

Ook Peter uit Anna Paulowna vindt een verbod niet nodig: "Het zou jammer zijn dat de goeden onder de kwaden lijden. Laat ze eerst maar eens zorgen dat het te vroeg afgestoken veel te zware vuurwerk wordt aangepakt. Daar zit ik als liefhebber ook niet op te wachten!"

Lees ook: Eigenaren van rieten daken in Abbekerk vrezen vuurpijlen

Meerdere NH Nieuws-panelleden raakten ook gewond door vuurwerk. Daar kan Haarlemmer Danny van der Groef over meepraten. Tijdens het opruimen van vuurwerk tijdens oudjaarsnacht ontplofte er plots vuurwerk vlak bij zijn gezicht. Hij moest naar het ziekenhuis met verwondingen in het gezicht. Het heeft blijvende gehoorschade opgeleverd. Toch is hij geen tegenstander van vuurwerk en gaat hij zelfs siervuurwerk afsteken.

Artikel gaat verder onder video

Haarlemmer Danny gewond door vuurwerk - NH NieuwsBekijk hier meer uitslagen van het NH Nieuws-panel vuurwerkonderzoek. Wil je ook meepraten over allerlei onderwerpen in Noord-Holland? Geef je dan hier op voor het NH Nieuws Panel. Je wordt dan eens per maand uitgenodigd voor onze enquêtes. 

Verantwoording
Onder de ruim 2700 leden van het NH Nieuws-panel hielden we een enquête over hoe ze aankijken tegen vuurwerk. In totaal deden 1464 mensen mee aan het onderzoek.