Ga naar Content

Statushouders koken kerstdiner voor mensen met psychische problemen

Het is een mooi tafereel. Drie statushouders uit Eritrea die een maaltijd bereiden mensen met psychische problemen. Een keer per week gebeurt het De Boshoek, centrum voor dagbesteding in Velserbroek.

Het is een initiatief van Jeroen Schmidt en Emilia ter Loo-Soto die op deze manier de integratie van de Afrikaanse vrouwen proberen te versnellen. Ze wonen in IJmuiden maar hebben niet veel contact met de IJmuidenaren waardoor Nederlands spreken lastig voor ze is: "De noodzaak is er niet omdat ze bij elkaar wonen", zegt Emilia. "Ze hebben taalles en komen hier één in de week helpen met koken. Dat is fijn, maar eigenlijk zouden ze vaker in contact moeten komen met Nederlanders."

Leergierig
Toch gelooft ze dat de vrouwen hun weg wel zullen vinden: "Ze zijn leergierig en vast van plan te slagen in Nederland. Dus ik zie het zeker goed komen."

Ellen van Alphen, arbeidscoach van de stichting Vluchtelingenwerk, prijst zich gelukkig met het Velserbroekse initiatief. "Prachtig, heel belangrijk voor de integratie. Eigenlijk zouden we veel meer van dit soort plekken moeten hebben", zegt ze enthousiast. 

Lees ook: Gaston Starreveld mystery guest bij diner van statushouders in Velserbroek

Natsnet Kudus, één van de Eritrese vrouwen, heeft het naar haar zin in IJmuiden. "Het is er mooi. Alleen het weer....Het regent vaak en er is veel wind." Natsnet volgt extra lessen Nederlands om zo snel mogelijk een baan te kunnen vinden. "Ik wil hier graag als kapster aan de slag. Daar heb ik ervaring mee. Ik doe er alles voor en hoop dat het lukt."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH Nieuws