Start van hoofdcontent

ZWAAG

nl

Westfrisiaweg vandaag open voor verkeer: een terugblik

30 november 2018, 11.22 uur · Foto: NH Nieuws/Maarten Edelenbosch

Tientallen jaren werd er over gepraat, maar vandaag is het dan zover. De Westfrisiaweg tussen Enkhuizen en Alkmaar gaat officieel open voor het verkeer. Vanmiddag openen minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en gedeputeerde Elisabeth Post (Mobiliteit) het laatste deel nabij de A7.

De aanleg van de weg ging niet zonder slag of stoot. Tegenvallers met de bouw, ruzie tussen de aannemer en de Provincie en een financieel tekort, zorgden voor flink wat kopzorgen. Maar vanaf vandaag moet dat allemaal verleden tijd zijn.

Laatste deel open
De 42 kilometer lange weg met een kostenplaatje van 426 miljoen euro is al grotendeels open voor het verkeer. En vandaag wordt dus het laatste deel geopend, waardoor het verkeer zich veel sneller tussen Enkhuizen en Alkmaar moet kunnen bewegen.

Lees ook: Hoe de Westfrisiaweg bijna van de baan leek: "Ik was verbijsterd"

Bekijk hier een korte terugblik op het project Westfrisiaweg:

Terugblik op Westfrisiaweg - NH Nieuws

Westfrisiaweg: megaproject met veel tegenslagen
De komst van de weg werd definitief met handtekeningen van alle betrokkenen onder het contract in 2010. De weg die het project aflegde werd uiteindelijk een ware achtbaan. Lees hier ons uitgebreide achtergrondverhaal over de totstandkoming van de Westfrsiaweg.