Ga naar Content
Sport

Supportersvereniging Ajax boos op politie: "Ze mochten doen en laten wat ze wilden"

28 november 2018, 10.55 uur · Aangepast 28 november 2018, 17.00 uur
Door: · Foto: AT5

De supportersvereniging van Ajax is niet blij met het optreden van de Griekse politie gisteravond bij de Champions League-wedstrijd van de Amsterdammers tegen AEK Athene. Aanhang van de thuisclub gooide vuurwerk en projectielen richting het vak met Ajacieden. De agenten gebruikten echter geweld tegen Ajax-supporters, terwijl de Grieken hun gang konden gaan.

Directeur van de supportersvereniging Fabian Nagtzaam was aanwezig in het vak met ruim 1200 supporters van Ajax. "De autoriteiten garandeerden vooraf de veiligheid van onze supporters", zegt hij. "Hier bleek in de praktijk weinig van. Er was sprake van grof politiegeweld, waarbij onze supporters als ratten in een val werden gedreven, terwijl een actie richting supporters van AEK stelselmatig uitbleef."

Mogelijke wraakactie
Ajax-fans werden voor en tijdens de wedstrijd met enige regelmaat bekogeld. Griekse agenten stonden toe dat hooligans van AEK over de sintelbaan richting de supporters uit Nederland liepen en met zwaar vuurwerk gooiden. De politie greep wel in toen een deel van de supporters van Ajax reageerde. Uiteindelijk raakten acht fans van Ajax gewond door politiegeweld en vuurwerk. De aanhang van AEK wilden mogelijk wraak nemen voor rellen met supporters van Ajax en Panathinaikos tijdens de nacht voorafgaand aan de wedstrijd.

Lees ook: Tadic schiet Ajax naar overwintering in Champions League

Molotovcocktail
"Het was maandag al onrustig geweest maar in het stadion moet het veilig zijn", stelt Nagtzaam op de website van de supportersvereniging. "Ajax-supporters werden aangevallen en het antwoord daarop was buitensporig ME-geweld tegen onze aanhang. AEK-supporters hebben duidelijk een vrijstaat gecreëerd binnen hun eigen stadion. Ze mochten doen en laten wat ze wilden. Het was bizar. We hebben allemaal gezien hoe een molotovcocktail richting ons werd gegooid, hoe men de Ajax-supporters bleef opzoeken en hoe ze levensgevaarlijk zwaar vuurwerk richting ons bleven gooien."

Officiële klacht
Nagtzaam roept de UEFA op om passende maatregelen te nemen. "Wij leven vooral mee met de supporters die buiten hun schuld om gewond zijn geraakt. Daarnaast verwachten wij van Ajax dat ook zij een officiële klacht indienen. Wij doen dit zelf in ieder geval bij Football Supporters Europe, de Europese belangenbehartiger vanuit supporters." De UEFA heeft inmiddels aangegeven een onderzoek in te stellen. De Europese voetbalbond behandelt de zaak op 13 december.

Reactie politie
De Griekse politie zegt wel in actie te zijn gekomen tegen fans van AEK. "Er werd gegooid met vuurwerk, stenen en plastic voorwerpen door supporters van beide kanten. Hierop hebben we ingegrepen. Met de acties probeerde de politie te voorkomen dat de groepen fans verder bij elkaar in de buurt konden komen. Hierop werd ook ingegrepen tegen AEK-supporters", aldus een woordvoerder van de politie.