Ga naar Content
Zaanstreek-Waterland

Dit is wat je moet weten over de grote brand in Wormerveer

23 november 2018, 23.25 uur · Aangepast 24 november 2018, 11.56 uur
Door: · Foto: Bas van de Horst

Er heeft gisteravond en vannacht aan de Zaanweg in Wormerveer urenlang een brand in een historisch pand gewoed. Inmiddels is het vuur onder controle.NH Nieuws zet op een rijtje wat we tot nu toe weten.

 • Zaterdagochtend rond 9.30 uur liet de Veiligheidsregio weten dat de geëvacueerde omwonenden weer terug naar huis konden. Buurtcentrum De Lorzie doet daarmee niet langer dienst als opvanglocatie. Wie nog last heeft van rooklucht in huis, krijgt het advies ramen en deuren open te zetten en de woning te ventileren. 

 • Rond 9.15 uur meldde de Veiligheidsregio dat de brand was geblust, en ook het nablussen was afgerond. Bij daglicht wordt duidelijk hoe groot de verwoesting is. Een groot deel van de voormalige burgemeesterswoning is uitgebrand. 
 • Rond 2.15 uur gaf de brandweer het sein brand meester, al is er de nog de hele nacht nablust, waarbij nog veel rook en stank is vrijgekomen. 
 • Veiligheidsregio liet om 01.00 uur weten minimaal nog 'zeker de hele nacht' bezig te zijn bij bluswerkzaamheden. Het is een lastig te blussen pand, omdat het omgeven is door woningen. De brandweer kan alleen van buitenaf blussen. Voor zover bekend is de brand nog niet overgeslagen op andere woningen. 
 • De brand brak rond 17.00 uur uit. Daarna werd direct groot alarm geslagen door de hulpdiensten. Rond 18.40 uur werd een NL-Alert verstuurd naar omwonenden. Ook mensen in Krommenie en Wormer hebben die ontvangen. "Houd deuren en ramen gesloten en zet ventilaties uit." Dit alarm geldt nog steeds. 
 • In de brandende woning waren geen mensen aanwezig en zijn ook geen slachtoffers gevallen. Wel zijn er twee mensen naar het ziekenhuis gebracht vanwege het inademen van rook. De brandweer doet metingen in wijk om te kijken hoeveel koolmonoxide is vrijgekomen.
 • Meerdere straten in Wormerveer zijn gedeeltelijk ontruimd vanwege de grote hoeveelheid rook. Omwonenden worden op meerdere locaties opgevangen. Bij buurtcentrum De Lorzie zitten de hele nacht een arts en ambulancebroeders, om mensen bij te staan die zich niet lekker voelen en/of rook hebben geinhaleerd.
 • Rond middernacht hadden rond de tien geëvacueerde bewoners onderdak gevonden bij buurtcentrum De Lorzie. Ongeveer vijf mensen hadden zich om dat tijdstip laten nakijken door medisch personeel.
 • Opvang omwonenden
  Buurtbewoners van de brand kunnen op diverse plekken wachten tot ze hun huis weer in kunnen. Bijvoorbeeld bij Buurcentrum de Lorzie aan het Marktplein (officieel aangemerkt als opvang)  of Gingers Eten & Drinken.

 • De rookwolken waren tot in de wijde omgeving te zien.
 • De woning is een voormalig burgemeestershuis. Het historische pand is ook een gemeentelijk monument.
 • Deze buurtbewoner moest worden geëvacueerd. Dit hoorde hij via een belletje van zijn vrouw: "Zei zei: 'Er staat een huis in de fik! We moeten ons huis uit'!"

  Tekst loopt door onder de video

  "Mijn vrouw belde: we moeten het huis uit!" - NH Nieuws

  Kijk hier de livestream terug:
   
  Tekst loopt door onder de video.

  Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

  Bekijk hier de update van de Veiligheidregio (21:00 uur):

  Veiligheidregio over de brand in Wormerveer - NH Nieuws

  💬 Whatsapp ons!
  Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!